Home

Achtergrond 157 x bekeken

De Jager: Fiscus heeft grens bereikt

De Belastingdienst heeft zijn grens bereikt. Nieuwe ingewikkelde maatregelen als de kilometerheffing vanaf 2012 zijn voor de fiscus een brug te ver en de geplande AOW-heffing in 2011 is zo niet uit te voeren.

Die boodschap gaf staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) zondag af. ”Ik zeg niet dat niks kan, er mag best nieuw beleid gemaakt worden. Maar dat mag niet leiden tot ingewikkelde regels”, aldus De Jager in een interview met De Telegraaf.

Het AOW-plan zoals vastgelegd in het regeerakkoord, de heffing voor 65-plussers met een aanvullend pensioen boven de 18.000 euro en een voordeel voor ouderen die tot hun 65e aan de slag blijven, kan zo niet uitgevoerd worden. ”Van de AOW-heffing heeft de Belastingdienst gezegd: dat is te ingewikkeld. Dus heb ik gezegd: dat gaan we niet zo doen. We bekijken nu wat beoogd is.”
Het voorstel was een zorgvuldig maar moeizaam bereikt compromis tussen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie. De afgelopen maanden is gebleken hoe ingewikkeld de uitwerking er van is. Het Centraal Planbureau (CPB) bekritiseerde het voorstel eerder ook al. Achter de schermen wordt momenteel druk gezocht naar een uitvoerbare variant.

Naast de complexe AOW-heffing is ook het innen van de kilometerheffing ingewikkeld. Er is nog overleg gaande hoe dat het best gedaan kan worden, maar volgens De Jager is het voor de fiscus in ieder geval niet te doen. ”De Belastingdienst gaat die heffing niet uitvoeren.”
De waarschuwende woorden van zondag volgen op nieuwe problemen bij de Belastingdienst. Afgelopen woensdag meldde De Jager dat 730.000 digitale aangiften inkomstenbelasting door het computersysteem onbruikbaar waren gemaakt. Ook daarvoor kende de fiscus veel ICT-problemen met onder meer de toeslagen voor zorg, huur en kinderopvang en de gegevensuitwisseling met uitkeringsinstantie UWV. Het kost volgens De Jager nog jaren om de ICT bij de Belastingdienst helemaal op orde te krijgen.

Coalitiepartij PvdA, initiatiefnemer van de AOW-heffing, gaat er vanuit dat problemen bij de uitvoering vooral zitten bij de manier waarop mensen die tot hun 65e doorwerken gecompenseerd worden. Het CDA wacht de uitwerking af. Oppositiepartij VVD is tevreden met de opstelling van De Jager. De partij stelt dat de bewindsman goed geluisterd heeft naar VVD-leider Mark Rutte die afgelopen week opriep ingewikkelde plannen in te trekken gezien de grote ICT-problemen bij de Belastingdienst.

CDA en PvdA zien vooralsnog geen problemen rond de inning van de kilometerheffing. Beide partijen zien daar een taak weggelegd voor private partijen. De autobranche, de RAI Vereniging en Bovag, delen die mening.

GroenLinks is de chaos bij de Belastingdienst zat en eist een parlementair onderzoek. Fractievoorzitter Femke Halsema vindt het onbegrijpelijk dat De Jager nu al weet dat zijn dienst de kilometerheffing over een aantal jaren niet zou kunnen uitvoeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.