Home

Achtergrond 139 x bekeken

Dagen van dominante dollar lijken geteld

Craig Karmin weet het zeker: de dagen van de dominante dollar zijn geteld.

De verslaggever van de grootste zakenkrant ter we­reld, de Wall Street Journal, be­sloot alvast een biografie van de munt te schrijven. Als hij gelijk heeft zijn de implicaties groter dan je zou denken. Dagelijks verwisselt geld ter waarde van 206 miljard euro van eigenaar. In 90 procent betreft het dollars. De belangrijkste beurs en termijnmarkt voor landbouw­producten bevindt zich in de VS.

De voorwaarden voor een do­minante dollar werden gescha­pen in Europa en Japan. Na de Tweede Wereldoorlog lagen de industrieën hier in puin en ex­porteerde de VS steeds meer. Het tekort aan dollars werd deels op­gelost door het Marshal-plan dat in 1948 tot 1958 de wereld over­spoelde met dollars. In de jaren zestig werd de 'groene revolutie'in Zuid-Amerika op zelfde wijze gefinancierd in dollars.

Volgens Karmin staan nu ofwel de euro ofwel de Chinese yuan op het punt deze rol over te nemen. Over de euro is hij niet overtuigd: het is een sterke munt maar ex­porterende landen als Duitsland zien hem niet graag sterker wor­den. Wanneer de dollar inderdaad als wereldmunt begraven wordt, leidt dit volgens Karmin tot be­lasting- en renteverhoging in de VS. Om dit te vermijden zou de regering spaardrift moeten sti­muleren. Geen politieke partij wil hieraan en de Federal Reser­ve lijkt gericht op bestedingssti­mulans.

Voor even ging het deze week redelijk met de dollar. China kon­digt aan de gestegen voedselprij­zen en volgende inflatie te willen beperken door de yuan in waarde te laten stijgen (en dus import in dollars goedkoper te maken). Dit zou volgens analisten kunnen lei­den tot een 15 procent sterkere yuan. Tegenover de 6 belangrijk­ste munten, verenigd in de Dollar Index, steeg de dollar gisteren 1 procent in waarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.