Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

Concept nieuwe regels voor industriegroente

Er is overeenstemming over een concept met nieuwe leveringsvoorwaarden voor industriegroente.

Het toepassen van de leveringsvoorwaarden is niet verplicht, maar als ze worden opgenomen in een contract tussen teler en verwerker moeten ze in zijn geheel worden toegepast.

De oude leveringsvoorwaarden waren veertig jaar oud, zegt voorzitter Jan Roefs van de LTO-werkgroep Industriegroenten. "Er moesten hoognodig nieuwe komen. De LTO-werkgroep is het eens met een werkgroep van de Vigef over de nieuwe leveringsvoorwaarden. Ze moeten nog worden bekrachtigd door de LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten en door de Vigef."

Roefs vindt het concept dat nu op tafel ligt een hele verbetering. "r is sprake van een meer evenwichtige verdeling van de aansprakelijkheid en het risico. Ook is er een eigendomsvoorbehoud in opgenomen. Het product blijft eigendom van de teler tot de afnemer heeft betaald."

Daarnaast staat er in vermeld dat wanneer sprake is van een risico tijdens de teelt, dat de teler daar zo snel mogelijk melding van maakt. Roefs: "Om de schade te beperken. Er staan ook regels in over betalingstermijnen en dat de teler aanwezig mag zijn bij het tarreren van het product. Het concept met de leveringsvoorwaarden is positief beoordeeld door het Instituut voor Agrarisch Recht. Zodra LTO en de Vigef akkoord zijn, gaan de nieuwe voorwaarden al gelden voor de oogst van dit jaar."

De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie beslist deze maand over het concept, zegt Jan Hulsen, voorzitter van de sectie Groenteverwerkers van de Vigef. "Daar loop ik niet op vooruit."

Eén reactie

  • no-profile-image

    groenteteler

    Nu maar hopen dat een kleiner verwerkend bedrijven uit Oost-Brabant zich eraan gaat houden. Dit bedrijf had duidelijk eigen uitbetaal voorwaarden gesteld van 45 dagen en kwam deze nog bijna nooit na. Soms werd er op de uiterste datum betaald maar meestal moest je vaak achter je geld aan bellen en kreeg je het pas na minimaal 90 dagen. ben benieuwd wat zulke bedrijven nu zullen doen. Ik weet wel dat er nu door de betere vooruitzichten bijna geen animo meer is onder de telers om voor hen te telen.
    Eigen schuld dikke bult.

Of registreer je om te kunnen reageren.