Home

Achtergrond 191 x bekeken

Cefetra ziet omzet en winst flink stijgen

De netto-omzet van Cefetra is vorig jaar met ruim 38 procent gestegen tot 2,5 miljard euro.

De winst van het bedrijf, dat vooral handelt in veevoergrondstoffen, steeg van 154.000 euro naar 13,6 miljoen euro. Cefetra levert ketenbreed diensten aan de veevoederindustrie, voedingsmiddelenindustrie, zetmeelindustrie en biobrandstoffensector. De aanvoer van grondstoffen voor veevoer vormt ruim 90 procent van de activiteiten.

Voor een deel nam de omzet toe vanwege de gunstige prijsontwikkeling. Belangrijke ingrediënten als mais en soja stegen behoorlijk in waarde. De gefactureerde omzet in tonnen nam toe met 22 procent tot 15,4 miljoen ton.

Bestuursvoorzitter Hugo Stam wijt de goede resultaten onder meer aan de zogeheten Qlink strategie, waarbij kwaliteit, logistiek en het opbouwen van een netwerk centraal staan. Het Rotterdamse concern ziet het omzetaandeel van de voeding voor menselijke consumptie en brandstoffen uitbreiden.

"Daarnaast spelen een driefactoren spelen een belangrijke rol. Ten eerste natuurlijk de economische opkomst van China en India. Daarnaast zien we de vraag naar biobrandstoffen toenemen en betreden durfkapitalisten de markt. Uiteindelijk wordt de markt complexer en dus minder transparant. Onze kennis is daarom meer waard geworden."

Cefetra profiteert naar eigen zeggen tevens van het jarenlang zorgvuldig zoeken en beheren van een leveranciersnetwerk. "We halen nu ook graan uit Zuid-Amerika. Cefetra haalde daar bijvoorbeeld al eiwitten en onze bekendheid met de regio heeft zeker geholpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.