Home

Achtergrond 186 x bekeken

Campagne RIVM tegen de teek

Een vandaag gelanceerde voorlichtingscampagne moet Nederland wapenen tegen de teek.

"Een teek? Pak 'm beet!'' stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze leven in struikgewas en hoog gras en ze zien eruit als spinnetjes. Maar de beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Vanaf het voorjaar neemt de kans op een tekenbeet toe.

De ziekte van Lyme werd in 2005 bij ongeveer 17.000 mensen vastgesteld. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Het RIVM werkt in de campagne samen met regionale gezondheidsdiensten.

Teken komen in heel Nederland voor. De meeste mensen lopen een tekenbeet op tussen maart en oktober. Als een teek langer dan 24 uur op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme overbrengt. Als een teek snel, binnen een etmaal, met een pincet is verwijderd, is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.