Home

Achtergrond 176 x bekeken

Burgemeester zal extra bevoegdheid weinig gebruiken

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin verwacht dat burgemeesters "in zeer uitzonderlijke gevallen'' gebruik zullen maken van hun nieuwe bevoegdheid om probleemgezinnen en hangjongeren aan te pakken.

Dat heeft hij vandaag gezegd. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om 'asogezinnen' uit hun huis te zetten als alle andere maatregelen geen effect hebben. Verder kunnen burgermeesters de aanpak van hangjongeren afdwingen als verschillende hulpverleners langs elkaar heen werken.

De nieuwe bevoegdheden maken onderdeel uit van het Actieplan overlast en verloedering. In het plan staat vooral een opsomming van maatregelen die het kabinet eerder al heeft aangekondigd, zoals boetes die gemeentes kunnen gaan geven voor huisjesmelkerij.

Het plan moet een bijdrage leveren aan het kabinetsdoel om de criminaliteit en overlast in 2010 met een kwart te verminderen ten op zichte van 2002. Het gaat daarbij vooral om lasttrappers, overlast tijdens het uitgaan, woonoverlast en verloedering van de leefomgeving.

De problemen worden bij de vier grootste gemeenten met voorrang aangepakt. Het kabinet wijst op recente incidenten in bijvoorbeeld Kanaleneiland in Utrecht en de Amsterdamse wijk Slotervaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.