Home

Achtergrond 166 x bekeken 2 reacties

'Brussel te afhankelijk van lobbyisten bedrijven'

Brussel leunt te sterk op adviezen van lobbyisten van bedrijven en uit de industrie bij het opstellen van voorstellen voor Europese wetgeving.

De lobbyisten hebben grote invloed binnen de vele adviesgroepen en expertgroepen die de ambtenaren van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ondersteunen.

Dat stelt Alter EU, een koepelorganisatie van 160 milieugroepen, vakbonden en academici die zich hard maken voor meer transparantie binnen de Europese Unie. Vooral de adviesgroepen voor controversiële dossiers als biotechnologie, uitstoot van kooldioxide door auto's en schone kolen-productie worden gedomineerd door de industrie, aldus Alter EU.

De organisatie claimt dat de industrie de meerderheid heeft in een kwart van de adviserende onderzochte werkgroepen. Brussel kent in totaal 1200 expertgroepen. Ongeveer 20 procent van de leden van die groepen is in dienst van een bedrijf, aldus de Europese Commissie in een reactie. De bedrijven zijn daarmee met hun belangen volgens de Commissie niet oververtegenwoordigd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jac

  Dat er veel invloed van grote bedrijven is in Europa geloof ik zeker. Maar een onderzoek gedaan door een koepel van milieuorganisaties is geen geloofwaardig onderzoek. Kom op zeg! als er groeperingen zijn die naast multinationals vaak hun zin doordrijven zijn het wel de milieugroeperingen! Als deze organisaties klagen dan zal het nog wel redelijk goed zitten in Europa.
  De hele klucht over klimaatverandering door CO2 wordt hoofdzakelijk in stand gehouden door deze groeperingen en je kan toch niet beweren dat er op dit gebied plaats is voor de werkelijkheid. Als kippen zonder kop rent de hele politiek incl. de grote bedrijven (extra verkoop door alles duurzaam te noemen)achter dit sprookje aan.
  Dus ja er is invloed op Europa, maar de milieuorg. zijn de laatste die hier last van ondervinden.

 • no-profile-image

  gert

  boeren hebben weinig invloed op brussel en moeten het zelf maar uitzoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.