Home

Achtergrond 192 x bekeken

Britse exportorganisatie stopt

Het hoofdkantoor van de Britse exportorganisatie voor de voedselindustrie Food from Britain (FFB) stopt over een jaar met haar activiteiten.

De vertegenwoordiging in Leusden, waar zeven mensen werken, is nagenoeg niet afhankelijk van overheidfinanciering en blijft bestaan. De overheidssubsidie voor FFB is voor dit jaar al drastisch verlaagd en zou over twee jaar worden stopgezet. Het bestuur acht het onder die omstandigheden niet mogelijk door te gaan.

Food from Britain in Engeland zelf krijgt de meeste middelen van het plattelandsministerie Defra. Dat moet echter fors bezuinigen, onder meer vanwege grote budgetoverschrijdingen bij het uitbetalen van de toeslagrechten over de voorbije jaren. "FFB wordt betaald door de overheid, het is geen commercieel model. Het vooruitzicht dat Defra geen geld meer beschikbaar stelt in combinatie met kortingen en onzekerheden over andere bronnen maakt het onmogelijk om onze staf zekerheid te bieden," aldus bestuursvoorzitter Sylvia Jay.

FFB gaat tot 31 maart 2009 door met onderzoek, evenementen en andere activiteiten, maar sluit op die datum de tent. De buitenlandse vestigingen, waaronder die in Nederland, werken grotendeels op basis van betaalde dienstverlening, benadrukt een woordvoerster in Leusden.

"Onze activiteiten zijn niet in gevaar, hoewel we voor een deel andere financiering moeten zoeken. We kijken nu wel naar een andere opzet in Engeland zelf, het is voor ons natuurlijk van belang om een contact en basis in Engeland te hebben om de voedselindustrie daar goed te kunnen promoten in andere landen."

Of registreer je om te kunnen reageren.