Home

Achtergrond 190 x bekeken

Bond gaat tot 4,5 procent meer loon eisen

De lonen moeten dit jaar met 3,5 tot 4,5 procent omhoog om te voorkomen dat Nederlanders er in koopkracht op achteruit gaan.

Dat stelt vakbond De Unie. De bond heeft de looneisen naar boven bijgesteld wegens de verwachte hogere inflatie, stijgende belastingdruk vanuit Rijk, provincies en gemeenten en de negatieve invloed van nivellerend beleid van het kabinet op de koopkracht van in het bijzonder de middeninkomens.

De Unie verwacht dat het Centraal Planbureau de inflatie komende week inschaalt op 2,5 procent. Bij dat percentage is volgens De Unie een algemene loonstijging nodig van 3,5 tot 4 procent. Voor de middeninkomens (anderhalf tot twee keer modaal) moet de bandbreedte dan 4 tot 4,5 procent zijn.

"Berekeningen van De Unie tonen aan dat het koopkrachtverlies van de middengroepen in de eerste twee maanden van 2008 stijgt naar ruim 1 procent'', stelt voorzitter Jacques Teuwen van De Unie. "Meer dan 2.000.000 werknemers zien hun netto besteedbaar inkomen systematisch dalen.''

De Unie voelt niets voor loonmatiging bij cao-onderhandelingen, die het kabinet graag zou zien. Volgens de vakbond bestaat er onvrede onder de doorgaans gematigde Nederlanders met een middeninkomen. Er zou sprake zijn van actiebereidheid. "Werkgevers moeten dit absoluut niet onderschatten'', aldus Teuwen.

Volgens hem resulteert de schaarste op de arbeidsmarkt nu al in een tweedeling in het beloningsbeleid van bedrijven. "Nieuwe werknemers kunnen hoge beloningseisen stellen (hogere loonschalen en extra afspraken over verlof en werktijden). Daarentegen houden werkgevers nog altijd de vinger op de knip voor medewerkers die al een langere staat van dienst hebben.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.