Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Boer is nog een échte man

Jan Peter Jansen, hoofdredacteur van mannenblad Men’s Health, komt aan het woord in het paasthema 'Mijn Boer, Mijn Man' van weekblad Boerderij.

Boeren zijn volgens Jansen mannen die dicht bij zich zelf staan. Boeren zitten op hun erf en laten zich minder dan andere mannen beïnvloeden door wat ze volgens Jansen allemaal van de Ciska Dresselhuyzen moeten. Boeren zijn ongepolijst, puur, authentiek. Ze malen minder om mode of politieke correctheid.

Ruim de helft van het wekelijks geraadpleegde Boerderij Lezerspanel zegt zichzelf te herkennen in het beeld van de boer als een directe, ongepolijste man. En waar dat vroeger soms lomp werd gevonden, is dat tegenwoordig prettig puur.

Ook in (schaarse) recente wetenschappelijke studies uit de VS is terug te vinden dat boeren en plattelandsmannen anders zijn. Of ze nou hetero of homo zijn, de plattelandsman en boer is volgens het recente boek Country Boys mannelijker en staat dichterbij de natuur dan de meer verfijnde stadsman. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het in Nederland erg anders is, aldus landbouwsociologe Bettina Bock van Wageningen Universiteit in het paasnummer van Boerderij.

Boeren lijken in zekere zin zo te voorzien in een behoefte. Mannelijkheid is weer in. Het wordt onderstreept door boeken en artikelen die pleiten voor een herwaardering van mannelijke waarden: lef, moed, actie, niet overleggen maar doen. Prominent voorbeeld is het recente boek Mannelijkheid van de Amerikaanse socioloog Harvey Mansfield.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  DE ENE DAG DE KONING, DE ANDERE DAG EEN BOEF

 • no-profile-image

  Boer

  Rennen of Stilstoan...

 • no-profile-image

  Boer

  DE BOER IS TROEF....

Of registreer je om te kunnen reageren.