Home

Achtergrond 303 x bekeken 1 reactie

Boer doet minder melkkoeien weg

Melkveehouders hebben vorig jaar minder melkkoeien afgevoerd dan in 2006.

De technische resultaten van hun dieren waren minder goed. Mogelijk is dat een gevolg van de uitbraken van bluetongue.

Dat blijkt uit de vandaag verschenen cijfers van Agrovision. Volgens de Deventer softwareleverancier steeg het aantal melkkoeien per bedrijf met 4 steeg naar 84 stuks per bedrijf.

De melkgift bleef vorig jaar onveranderd op 26,8 kilo per koe per dag. Het vetpercentage daalde volgens Agrovision van 4,42 naar 4,40 procent. Het eiwitpercentage steeg van 3,51 naar 3,54 procent. Het tankcelgetal steeg met 8.000 naar 204.000 per milliliter melk.

Melkveehouders realiseerden vorig jaar minder goede technische resultaten. De uitbraken van bluetongue kunnen daarbij een rol spelen. De verwachte tussenkalftijd steeg met 3 dagen naar 420 dagen. Bovendien waren er meer rietjes (2,11 tegen 2,04) nodig om de koeien drachtig te krijgen. Het percentage klinische mastitis steeg van 20,9 naar 21,1 procent.

Melkveehouders voerden vorig jaar 25,6 procent van hun koeien af. Dat percentage lag in 2006 op 28,0. Het hogere aanhoudpercentage is een gevolg van de hoge voorschotmelkprijzen in de tweede helft van vorig jaar. Melkveehouders wilden hun dieren zo lang mogelijk melken om van de hoge prijzen te profiteren.

Melkveehouders met een melkrobot hadden een celgetal van 227.000 per milliliter melk. Bij melkveehouders, die melken met een conventioneel systeem ligt het celgetal op 200.000.

Eén reactie

  • no-profile-image

    johan

    Na het lezen van dit artikel valt mij op dat het celgetal bij melkveehouders met een melkrobot gemiddeld hoger ligt. Wij behandelen de celgetal koeien meestal voor droogzetten. Er zijn mensen die zeggen dat het door de onregelmatige melktijden komen. Zijn er veehouders die hiermee ervaring hebben en of dit kunnen beamen/verklaren?

Of registreer je om te kunnen reageren.