Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Balkenende: we kunnen niet zonder de Polen

Nederland kan voorlopig niet zonder Poolse werknemers.

Tegelijkertijd lonkt voor de Polen ook een verbeterende arbeidsmarkt in eigen land, waar de lonen stijgen. "Men mist hier de arbeidskrachten die in het westen zitten.'' Dat constateerde minister-president Jan Peter Balkenende gisteren tijdens een werkbezoek aan Polen. Volgens de premier heeft Nederland de werknemers uit dat land op dit moment ook "gewoon nodig''.

Balkenende zei dat uiteindelijk meer Nederlanders de arbeidsmarkt op zullen moeten. Nederlanders die nu nog langs de zijlijn staan, kunnen gedeeltelijk het gat opvullen dat Poolse werknemers achterlaten, mochten zij terugkeren naar hun vaderland. "Het gaat erom dat we in Nederland alle talenten benutten.''

De premier en staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) besteedden gisteren tijdens de eerste dag van hun werkbezoek ruim aandacht aan Nederlandse ondernemers in Polen. Zij brachten onder meer een bezoek aan een sportstadion aan de rand van de stad Gdansk, dat wordt gebouwd met medewerking van het Nederlandse ingenieursbureau Tebodin. Ook gingen ze langs bij boer Ben van de Westeringh, die in de omgeving van Gdansk een bedrijf met 600 hectare grond heeft opgezet.

"Dat zijn prachtige voorbeelden van Nederlands ondernemerschap'', vond Balkenende. "Het is geweldig om te zien dat hier een sportarena wordt gebouwd met Nederlandse expertise.'' De bewindslieden zullen vandaag in Warschau opnieuw aandacht hebben voor Nederlandse ondernemers. Daarnaast ligt het accent die dag ook op de politiek. Balkenende heeft een gesprek met de recent aangetreden premier Donald Tusk. Tevens spreekt hij met president Lech Kaczynski.

Bij de president zal Balkenende aandringen op ratificering van het Europese hervormingsverdrag. De president van Polen dreigt dwars te liggen op dat vlak, terwijl hij het verdrag mee heeft uitonderhandeld. "Ik geloof dat de Polen niet te klagen hebben. Het is in het belang van iedereen dat we snel ratificeren'', blikte de premier vooruit op het gesprek.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    Eindelijk erkennen ze het, nu nog een versoepeling voor de rest van de mensen die de Nederlandse economie een warm hard toe draagt en dus hier wil komen werken! Is ook een makkelijker asiel beleid gewoon laten werken als ze niet veilig zijn in hun eigen land.

Of registreer je om te kunnen reageren.