Home

Achtergrond 213 x bekeken

Ava-telers bundelen krachten

De tuinbouw is sinds vandaag een nieuwe telersvereniging rijker. Veertien aardbeitelers die het smaakras Ava telen, hebben zich verenigd onder de naam Aromio Red.

Dat maakte voorzitter Ad Boere in Sprundel (NBr.) vanmiddag bekend. De telersvereniging teelt het exclusieve aardbeiras op acht hectare geteeld, verdeeld over veertien bedrijven. Hiervan staat 1,5 hectare bij Themato. De overige ondernemers telen naast het ras Ava, het hoofdras Elsanta.

Het bestuur bestaat uit vijf telers: Jan Pertijs en Kees van der Broek houden zich bezig met de teelt en organiseren de bedrijfsexcursies. Ton Ammerlaan, Jan van der Veeken en voorzitter Ad Boere zijn verantwoordelijk voor de verkoop en marketing.

Ton Ammerlaan licht toe: "We willen in samenwerking met The Greenery het aanbod en verkoop gaan verbeteren. Door onze krachten te bundelen willen we sterkere partij zijn in de markt." De oprichting is initiatief van de telers nadat de vraag voor de smaakaardbei uit met name Engeland steeds groter werd.

Niet alleen willen de Ava-telers zich sterk maken in de markt. Ook op het gebied van de teelt zullen ze meer gaan samenwerken. "We willen elkaar helpen met de teelt en een teeltplan voor deze doordrager opstellen. Het structureel afleggen van bedrijfsbezoeken horen daarbij."

De vereniging wil de komende jaren het areaal uitbreiden van acht naar twaalf hectare. Ammerlaan: "Die uitbreiding zal in eerste instantie plaats vinden bij de bestaande leden, maar buiten de leden is er ook interesse voor onze teelt."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.