Home

Achtergrond 717 x bekeken 3 reacties

'Automatisch voeren melkvee neemt toe'

Met de toenemende schaalvergroting in de melkveehouderij zal het automatisch voeren van de melkkoeien steeds meer toenemen, net als de opkomst van de melkrobot.

Grotere melkveehouders kunnen met het automatisch voeren besparen op hun arbeidskosten en het aantal fouten met het voeren neemt daardoor af. Dat zegt John Bruin, adviseur bij Bestra’s Consultancy in Boxmeer.

Volgens Bruin is het automatisch voeren van melkkoeien interessant voor melkveebedrijven met meer dan honderd dieren. ”De inzet van arbeid wordt een steeds belangrijkere factor op de grotere melkveebedrijven. Zij kunnen een flinke arbeidsverlichting realiseren met een automatisch voersysteem. Bovendien neemt de kans op fouten met een gemengd voersysteem af, omdat het rantsoen daarmee geprogrammeerd is. Vreemde arbeidskrachten hoeven dat rantsoen zodoende niet zelf samen te stellen", legt de adviseur uit.

Daarnaast kunnen melkveehouders met een automatisch voersysteem besparen op hun bouwkosten. Zo hoeft het voerpad met zo’n systeem hoogstens twee meter breed te zijn, terwijl dat in een stal waar op de traditionele manier gevoerd wordt, zes meter is. Daardoor kan er meer melkvee in dezelfde ruimte. Met de huidige bouwkosten die erg hoog zijn is dat aantrekkelijk voor melkveehouders.

Bruin denkt dat de helft van de melkveehouders over tien jaar meer dan honderd melkkoeien houdt. : Voor de helft van die melkveehouders is de aanschaf van een automatisch voersysteem interessant. Ik verwacht zodoende dat 15 tot 25 procent van de melkveehouders over tien jaar hun dieren automatisch voeren", legt Bruin uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bram

  Volkomen mee eens Johan. Ten opzichte van voeren met een voermengwagen bespaar je ook kosten op brandstof, besparing op bouwkosten en er is meer rust in de stal.

 • no-profile-image

  johan

  Robert, je hebt enigzins gelijk in je reactie. Alleen een groot gros van de loonwerkers voert zaterdag 2x zoveel om de zondag te overbruggen. Bij enkele automatische voersystemen kun je ook blokken neer zetten, waardoor minder snel broei ontstaat. Ik denk dat als je een voerfreak bent en je draait 4-5 rantsoenen voor 4 a 5 verschillende koppels, dat je dan wel tijdwinst kunt halen met een Auto- voersysteem.

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Met een voermengwagen voeren is al automatisch voeren. Bij automatisch voeren moet het voer ook uit de kuil naar de stal. Wat is de tijdswinst dan?
  Ook is de tussenopslag bij automatisch voeren is niet bevorderlijk voor de kwaliteit, met name in de zomermaanden. Enkel de regelmaat van voeren is voordelig. Het uitbesteden aan een loonbedrijf van gemengd voeren heeft volgens mij een groter potentieel.

Of registreer je om te kunnen reageren.