Home

Achtergrond 321 x bekeken 10 reacties

Armoede in de landbouw

Het beeld van de subsidieslurpende landbouw was al een karikatuur, maar kan na de publicatie van de Armoedemonitor 2007 helemaal worden bijgesteld.

175.000 werkende Nederlanders, veelal ondernemers, hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Het betreft volgens de opstellers van het rapport vooral de landbouw, visserij en horeca.

De Tweede Kamer is verontrust en ook staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken toont zich verrast over het zeer hoge getal. Wie de inkomensontwikkeling van de land- en tuinbouw volgt en de soms zeer diepe dalen daarin ziet, had dit natuurlijk kunnen weten.

Boeren en tuinders worden vaak als klagers weggezet, die alleen met behulp van overheidssteun een bedrijf runnen. Niets is minder waar: zij ondergaan financiële problemen meestal in alle stilte, de buitenwereld hoeft niet te weten dat het slecht gaat met het bedrijf. Alleen door die stilte is het mogelijk dat politici schrikken van zo’n Armoedemonitor en boeren in last geen gebruik maken van bestaande steun.

Het kabinet kijkt nu naar de haalbaarheid van kwijtschelding van lokale belastingen, en wijst op mogelijkheden die de bijstand voor zelfstandigen en ook gemeenten kunnen bieden. Op zich is dat prima. Hier ligt ook een taak voor belangenbehartigers als LTO en de vakbonden: komt de schaamte voorbij en help boeren de problemen te overwinnen door hen te wijzen op de hulp die wel degelijk bestaat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dit is geen wonder,de melkprijzen,veeprijzen en graanprijzen waren de laatste jaren waren gewoon slecht,de boer had daar nauwlijks invloed op,hij moest maar afwachten wat hij beurde,een boer krijgt bij de gemeente geen bijstand omdat hij dan nog teveel eigen vermogen heeft en als hij het welkrijgt moet hij het vaak terug betalen en dan kan hij net zo goed naar de bank gaan

 • no-profile-image

  oostlander

  Zolang die gesubsidieerde malloten van het C.B.S nog voldoende inkomsten berekenen voor de agrarische sector, zonder uitgebreid en genuanceerd deze vaak veel te florissante cijfers fors bij te stellen zullen overheden, burgers en consumenten hier heel anders over denken. Het is immers veel belangrijker om belastinggeld in onzinnige projecten te stoppen als de Betuwelijn of nog lachwekkender " Terrorismebestrijding "'onder leiding van opperverspiller Tjibbe Joustra. En dit zijn nog maar een paar simpele voorbeeldjes waar mensen zoals u en ik ons dagelijks aan storen wanneer het om ongelijkheid of verspilling gaat.

 • no-profile-image

  peter

  De landbouw is de afgelopen 10jaar uitgemolken. Het geld wat nodig was voor een goede structuur onderbouwende maatregelen is verkwanseld. Men heeft bergen geld in natuur en andere zaken gestoken, wat voor goede ondersteuning voor landbouw nodig is. Dit gaat zeker niet in de zakken van de boeren, maar het geeft meer zekerheid voor de sector voor de toekomst. Hoeveel jonge ondernemers zij gestopt met hun bedrijf? Wat later krijg je hier van de rekening gepresenteerd. Je kunt hard schreeuwen dat je de landbouw niet nodig hebt, maar als je honger krijgt is het te laat! Het is voor de hard werkende ondernemers niet om aan te zien hoe die dwaze gekken met ons omgaan.

 • no-profile-image

  Henny

  Dit is het resultaat van de wetgeving. Voedsel moet goedkoop zijn voor de consument. Produkten die hij leverd, moeten optijd verwerkt worden. Dit is allemaal in het voordeel van de consument. De vreemde arbeid die nodig is, is daar tegen over zeer duur. Overal in wordt de boer uitgemolken. Nergens in beschermt, zie mestwetgeving, quotum kosten, welzijnseisen enz. Het is BBA, boer betaald alles. Tot slot, kosten reizen de pan uit en opbrengsten dalen. En ook dat nog , je moet aan de cooperatie al je produkten leveren en je ziet maar wat je er voor krijgt. Dit is dus het resultaat, jammer je gaat maar naar de Gemeente als je niet rond komt. Gelukkig zijn er nieuwe belangenorganisaties die proberen om de krachten te bundelen om dit drama te voorkomen. Boeren hebben macht, doe er aan mee!!

 • no-profile-image

  Ani4

  Naar gemeente gaan voor bijstand is geen optie. Gemeente reageert met 'je verkoopt je bedrijf maar'. Raar iedereen telt voldoende voor zijn uren, behalve boeren, vissers en dus ook horeca. Moeten we mensen inhuren, wordt er gewoon fors betaald.

 • no-profile-image

  c

  in feite doen we het zelf, maar ja wie ben ik om te zeggen laten we het grootste wapen gebruiken wat er is en dat is nl niet leveren, maar ik merk dat als zzpér en in het grondwerk zie ik het ook tarieven eigenlijk diep beneden de kostprijs en waar komt het soms door, door een stel dommerikken die ver beneden de prijs werken

 • no-profile-image

  mityie

  wat denk U van de schade veroorzaakt door natuur en milieau stichtingen die gesubsideerd woren van landbouw gelden;schade door bleutong;veel te natte natuur doelstellingen van L.NlV.waardoor de leefklimaat van de KNUT geoptimaliseerd word en wie betaald de schade;;JUIST de boer;dan roepen zij ;opwarming van de aarde;de laatste 10 jaar is wereld temperatuur niet omhoog gegaan!! ???? op t,v, uitgezonden;dat is vloeken in de kerk voor die s,n,m.mafia;;etc.

 • no-profile-image

  boer mieras

  het zal met de meeste van mijn colega boeren wel meevallen ,ze wonen in de grootste huizen en ze rijden allemaal mercedes en bmw en de brandstofkosten zijn ook nog aftrekbaar voor de belasting verder hebben ze een vermogen aan landbouwgrond liggen dus het zal best meevallen met die armoede (kklagen hoort bij een boer)

 • no-profile-image

  Jolanda

  Eigenlijk moeten we nu gewoon onze monden houden. Ik merk weer dat er alleen maar met vingertjes gewezen worden. Campina is toch een cooperatie hoe komt het dan dat compina dikke winsten maakt en boeren niet rond kunnen komen. eentje schrijft zelf "je brengt je spullen weg en je moet maar afwachten wat het opbrengt" ik geloof dat je je dan moet gaan schamen ga er zelf achter aan en eis dat je vooraf weet wat het opbrengt. de loonsverhogingen onder personeel die zijn er toch voor om te kunnen voorzien in de eerste levensbehoeftes hoe komt het dan dat dat geld wel naar 3de levensbehoefte gaat en niet naar de eerste.
  het kan alleen maar veranderen als je zelfs duidelijk bent naar je afnemers maar als je alleen maar wilt boeren en niet zoekt te handelen.....................dan ben je tegenwoordig gedoemt te mislukken.

 • no-profile-image

  5x4

  Ik wil graag reageren op de laatste alinea in uw artikel betreffende de mogelijkheid om hulp in te roepen en gebruik te kunnen maken van hulpinstanties om een bijdrage voor het leversonderhoud en verlaging zoniet kwijtschelding van de hoge plaatselijke belastingen.
  Ik kan U vertellen dat je eerst, indien U nog eigendommen heeft, gebruik moet maken van je eigendommen, d.w.z. je moet bijvoorbeeld eerst je eigen huis opeten, daarna misschien nog je eigen loods of je land. Hoe denk je dan dat je nog verder kunt boeren als je eerst alles hebt moeten verkopen voordat je aanspraak kunt maken op hulp van de gemeente??????? kortom je bent aan de goden overgeleverd en gedoemd failliet te gaan, op welke manier dan ook, gaan zul je.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.