Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

Afspraak is afspraak?

In Nederland kun je op afspraken bouwen, in Rusland niet. Of is het overal hetzelfde en moet je altijd een achterdehandje hebben?

We zijn in Nederland eraan gewend dat een afspraak bindend is. In Rusland wordt je gewaarschuwd dat dit niet altijd opgaat. We adviseren onze klanten en partners altijd dat je op je hoede moet zijn en altijd een alternatief achter de hand moet hebben. Dat voorkomt dat je in de hoek komt waar de klappen vallen.

Zo zaten we afgelopen maandag om tafel met een Nederlandse aannemer voor het bouwen van de stallen. We hebben nu eenmaal meer vertrouwen in een Nederlandse aannemer dan in een Rus. Ik zat hem net uit te leggen dat op het moment dat je cement, zand, beton ijzer nodig hebt, je nog wel eens ineens een prijsverhoging voor de kiezen kunt krijgen. Dus, was de raad, zorg ervoor dat we eventueel pre-fab vanuit Nederland kunnen leveren of dat je een alternatief hebt.

Toen werd hij gebeld en hij explodeerde zo ongeveer van boosheid. Zijn leverancier waar hij vrijdag staal had besteld, vertelde hem doodleuk dat als hij het vrijdag wilde hebben er meer betaald moest worden. Anders kwam er geen ijzer!

Het lijkt Rusland wel. Op het moment dat je niet anders kunt wordt je even uitgeknepen. Zijn wij nu te negatief over Rusland of zijn we te positief over Nederland? Of is het wereldwijd zo dat je voor je zelf moet zorgen en nooit te afhankelijk moet zijn?

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joost Mulder

  Ik denk inderdaad dat we goed op onszelf moeten passen. En je moet goed weten waar je mee bezig bent en zeker in Rusland denk ik.
  Maar het is wel grappig, want ik loop nu stage in Rusland en vorige week hadden we nog zo'n praatje over afspraken in Rusland.
  Maar een Russische vrouw van Kantoor zei juist het omgekeerde.
  Zij vertelde dat het bij Russische klanten zo is dat wanneer een offerte is opgesteld hier niet meer van afgeweken kan worden. Dus volgens haar geldt juist voor de Russen;'afspraak is afspraak'.
  Ja en wat is nu wijsheid?

  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.