Home

Achtergrond 153 x bekeken

Actieve betrokkenheid bij landschap kan groter

Driekwart van de Nederlanders heeft warme gevoelens voor het landschap in de directe omgeving.

Slechts een kwart van hen zet deze gevoelens ook om in actie. Dat aandeel kan stijgen als overheden en natuurorganisaties het landschapsbeheer toegankelijker maken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Driekwart van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar is gehecht aan het landschap in en rond de woonplaats en vertoeft daar graag. Een kwart van de groep die actief is betrokken bij het landschap, doet dat onder meer door initiatieven op het eigen erf en medezeggenschap in het lokale landschapsbeleid. Zorgen over ruimtelijke ontwikkelingen en het landschap zijn het belangrijkste motief.

Een kwart van de 1070 ondervraagde Nederlanders doet nauwelijks iets voor het landschap, maakt zich er geen zorgen over en is ook niet geïnteresseerd in het landschapsbeleid. Twee derde van de burgers kan niet zeggen hoeveel geld hun gemeente aan landschap besteedt.

Mensen die zich wel actief inzetten, weten vaak niet waar zij terecht kunnen voor advies en subsidies. Overheden kunnen meer bewoners bij het landschap betrekken door ze vaker bij landschapsbeleid te betrekken en kennis te delen. Ook kunnen overheden het juridisch mogelijk maken dat burgers kunnen investeren in een mooi landschap.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte vorige week al bekend dat er veel winst is te halen uit particuliere investeringen in natuur en landschap. Minister Verburg verricht dinsdag in het akkergebied tussen Rheden en Wageningen de aftrap voor nieuwe experimenten op dit gebied.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.