Home

Achtergrond 263 x bekeken

Wandelpaden zijn soms rendabel

Het aanleggen van wandelpaden op boerenland kan positieve effecten hebben voor zowel de regionale economie als de Nederlandse samenleving. Het LEI deed een studie aan de hand van plannen voor twee verschillende gebieden, waarbij zo veel mogelijk kosten en baten van het aanleggen van wandelpaden zijn ingewogen.

Vanuit de maatschappij gezien is er behoefte aan activiteiten in en beleving van landschap en natuur. Dit is mogelijk door boerenland toegankelijk te maken voor wandelen. Het LEI verwacht bovendien dat de vraag naar wandelpaden toeneemt in de toekomst. De behoefte aan wandelpaden is het grootst rondom de stedelijke agglomeraties van de Randstad.

Het realiseren en openstellen van wandelpaden op boerenland heeft positieve en negatieve effecten met bijbehorende kosten en baten. Hierbij profiteren de verschillende betrokkenen meer of minder of ondervinden juist nadeel. Financieel profiteren recreatieondernemers en bezitters van huizen die nu dichtbij (of dichterbij dan voorheen) kunnen wandelen. Het laatste draagt weer bij aan de waarde van hun woning. Wandelen is goed voor de gezondheid, dat zou een besparing geven op ziektekosten van tussen de €2 en €4 per wandeling. Als mensen dichterbij kunnen wandelen dan voorheen, scheelt dat weer vervuilende autokilometers.

De instantie die de wandelpaden aanlegt en coördineert, bijvoorbeeld een gemeente, zal de kosten moeten opbrengen. De padbeheerder zal dan de kosten moeten zien te verhalen op degenen die ervan profiteren. Ook kan er nog gedacht worden aan een subsidie. Het LEI-rapport noemt nog het probleem van de zogenoemde freeriders, zij die wel profiteren maar niet bijdragen.

Boeren kunnen er economisch beter van worden als zij een goede vergoeding ontvangen voor aanleg en onderhoud van het wandelpad op hun land. Verder kunnen ze er eventueel met toeristische nevenactiviteiten op inspelen. Ook kunnen wandelpaden onderdeel zijn van plattelandsontwikkelingsprojecten, waar subsidie voor beschikbaar komt. Wandelpaden zijn volgens de onderzoekers een meter breed, zodat elke meter pad een vierkante meter land kost. Verder kunnen paden extra hekwerk of andere afscheiding vereisen, extra afval (van wandelaars) opleveren of leiden tot verstoring van rust en privacy.

De LEI-onderzoekers deden hun berekeningen met de zogenoemde Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA). Met deze analyse worden zo veel mogelijk aspecten in geld uitgedrukt en verdisconteerd naar de tijd. Ook speelt de aanwezigheid van andere wandelpaden een rol. Die worden dan minder gebruikt. Als voorbeeldgebieden gebruikten de onderzoekers De Hoekse Waard (ten zuiden van Rotterdam) en het Land van Wijk en Wouden (tussen Zoetermeer en Leiden). In het laatste gebied waren de baten hoger dan de kosten, terwijl in het eerste gebied het saldo licht negatief was. Er is niet gerekend met fietspaden of ruiterroutes.

Lees ook Agrocount studiedag: Nevenactiviteiten in de agrarische sector (incl. wijnproeverij en diner)

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘wandelpaden’

Meer informatie LEI, 4 februari 2008: Nieuwe wandelpaden in landelijk gebied

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.