Home

Achtergrond 218 x bekeken

Vrijwillige importstop bluetongue

De boerenbonden van Wales en Noord-Ierland (Ulster) hebben veehouders in hun gebied opgeroepen voorlopig geen vee meer uit gebieden met bluetongue in te voeren.

De oproep komt nadat in beide Britse gebiedsdelen de eerste gevallen van bluetongue zijn ontdekt bij uit Nederland ingevoerde dieren, in Wales bij een schaap en in Noord-Ierland bij een koe.

Voorzitter Kenneth Sharkey van de Ulster Farmers Union: "De koe die hierbij is betrokken was door alle invoercontroles gegaan die Noord-Ierland van deze ziekte moeten vrijwaren. Desalniettemin is de ziekte opgedoken, het is dus duidelijk dat de controles ons niet beschermen als dieren worden ingevoerd. Daarom vragen we om een vrijwillig eind aan de invoer van levend vee in Noord-Ierland, zowel voor de fok als voor de slacht."

Het bestuur van de Farmers Union of Wales hield vrijdagmiddag een langdurige spoedvergadering nadat eerder die dag het eerste geval van bluetongue in Wales was vastgesteld bij een pas uit Nederland ingevoerd schaap. "We vragen de boeren zorgvuldig te overwegen wat de risico’s zijn van het binnenbrengen van dieren uit gebieden met beperkingen," aldus de FUW.

Of registreer je om te kunnen reageren.