Home

Achtergrond 156 x bekeken

Voorlopig nog geen Nederlands besluit Kosovo

Nederland wil de ontwikkelingen in Kosovo in de "komende weken'' afwachten voor een besluit genomen wordt over erkenning van Kosovo.

Dat blijkt uit uitlatingen van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, vandaag na afloop van overleg met EU-collega's in Brussel.

"We zullen de grondwet die nog aanvaard moet worden kritisch bekijken en zullen daarnaast de situatie op de grond de komende dagen en weken nauwlettend volgen'', zei Verhagen. Hij wees er ook op dat het wellicht nog enkele weken duurt voordat het Kosovaarse parlement de grondwet heeft aangenomen.

In Nederland is een besluit over erkenning van een nieuwe staat een bevoegdheid van de Rijksministerraad. Dat is de 'gewone' ministerraad plus de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en van Aruaba. Die komt voor het eerst weer bijeen op 29 februari.

Verhagen sloot niet uit dat Nederland dan kan beslissen over erkenning van Kosovo, maar hij wilde, "er ook niet op vooruit lopen''. Nederland eist onder meer respect voor de mensenrechten, voor de Servische minderheid en voor hun culturele en historische erfgoed, zoals de Servisch-orthodoxe kerken en kloosters in Kosovo.

Het kabinet moet ook nog een besluit nemen over de mogelijke bijdrage van enige tientallen marechaussees aan de justitiemissie van de EU (EULEX geheten) in Kosovo. Die gaat de komende tijd in Kosovo het lokale bestuur helpen met het opbouwen en verbeteren van de rechtsstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.