Home

Achtergrond 150 x bekeken

'Voor de elfde keer op rij geen Elfstedentocht'

Terwijl in Oostenrijk dit weekeind voor de twintigste keer de alternatieve Elfstedentocht is verreden, is de kans zeer reëel dat dit jaar voor de elfde keer op rij geen echte Elfstedentocht wordt gereden. De kans dat in Nederland ooit nog een Elfstedentocht verreden wordt, lijkt ook steeds kleiner te worden.

,,De kans op kou in de winter wordt gewoon kleiner'', zegt Harry Geurts van het KNMI. ,,Maar dat wil niet zeggen dat de grilligheid verdwijnt'', voegt hij eraan toe. En een betrekkelijk korte periode met felle vrieskou kan genoeg zijn. Zeker als de wind goed staat. De kans dat we dit jaar nog een Elfstedentocht krijgen wordt met het verstrijken van de dagen steeds kleiner. ,,De maandverwachting geeft niet veel hoop voor schaatsen, dus al helemaal niet voor een Elfstedentocht.'' De tocht der tochten werd in 1997 voor het laatst verreden.

Wat de Elfstedenkans in het algemeen vergroot, is volgens Geurts dat de weersvoospellingen steeds accurater worden en het KNMI en de Friese Elfsteden de banden hebben aangehaald. ,,Zodra het gaat vriezen worden de ijsgroeimodellen gedraaid waarmee we precies kunnen uitrekenen wat de ijsdiktes zijn voor de Friese plaatsen. Dat konden we in het verleden niet. Bij twijfel of het ijs dik genoeg is, weten we nu beter of we nog een dag kunnen wachten of dat het dan juist te laat is.''

Dat zou de kansen op de tocht der tochten vergroten, maar dan moet het natuurlijk wel behoorlijk gaan vriezen. De alternatieve tocht in Oostenrijk werd vandaag gewonnen door Lars Hoogenboom.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.