Home

Achtergrond 169 x bekeken

Vion ziet weinig kansen voor tussensegment

Vion schat de marktkansen voor een nieuw tussensegment voor varkensvlees niet hoog in.

Dat zei Paul Jansen, director public affairs van Vion maandagavond tijdens de jaarvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB.

Vanuit de primaire sector (LTO) en de politiek (minister Verburg) wordt aangedrongen op de ontwikkeling van zo’n tussensegment varkensvlees dat op het gebied van dierenwelzijn gepositioneerd zou moeten worden tussen het biologische segment en het gangbare segment in.

Vanuit LTO is al geopperd om zo’n tussensegment vlees te baseren op de productie volgens het comfort class concept, een stalsysteem dat zo veel mogelijk rekening houdt met het dier en zijn behoeften.

Jansen ziet veel problemen om zo’n concept in de markt te zetten. Weliswaar geeft de consument aan te willen betalen voor factoren als duurzaamheid en dierwelzijn, in de praktijk valt dat vaak tegen. Ook in de vierkantsverwaarding van varkens uit een dergelijk tussensegment verwacht Jansen problemen. Slechts 20 tot 25 procent van het varken is eventueel als luxer product af te zetten, de rest wordt in de normale bulkmarkt afgezet. Er valt dus nauwelijks een meerprijs te realiseren.

Jansen ziet ook nauwelijks mogelijkheden om de smaakbeleving als onderscheidende factor in te zetten. "Het zet allemaal geen zoden aan de dijk, maar we blijven zoeken."

Of registreer je om te kunnen reageren.