Home

Achtergrond 201 x bekeken

Verburg ziet duurzaam veevoer als voorwaarde MIA niet zitten

Landbouwminister Gerda Verburg wil het gebruik van duurzaam veevoer niet als voorwaarde stellen voor een aantal fiscale regelingen.

Zij vreest praktische problemen bij de controle hierop, zo zei zij vanochtend in een debat met het parlement.

Gisteren nam de Tweede Kamer een motie van de Christenunie aan die het kabinet oproept het gebruik van duurzaam veevoer verplicht te stellen voor veehouders die gebruik willen maken van de regelingen Maatlat Veehouderij, MIA en Vamil. Verburg zegt daar weinig voor te voelen. "Je hebt dan iedere drie weken een controleur aan het voerhek."

Ook de Tweede Kamerfracties van CDA en VVD zien niets in de motie, die volgens hen onuitvoerbaar is en leidt tot hoge administratieve lasten. Verburg komt later nog met een uitgebreide schriftelijke reactie, maar noemde haar antwoord van vanochtend alvast een ‘kijkje in de keuken waar die wordt geschreven’.

Behalve over de veevoermotie, werd gisteren ook gestemd over 41 voorstellen van de Partij voor de Dieren. Daarvan sneuvelden er 38. Verburg zegt het erg jammer te vinden dat de partij zich tijdens het debat over dierenwelzijn buiten de discussie heeft gehouden door alle spreektijd te gebruiken voor het voorlezen van de moties.

"Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Kamer gesproken over een Nota Dierenwelzijn in de Tweede Kamer", zegt zij. "Het is erg jammer dat de Partij voor de Dieren de kans heeft laten lopen op basis van argumenten haar invloed aan te wenden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.