Home

Achtergrond 1550 x bekeken

Varkenshouders verruilen drie locaties voor één grote stal

Bouwvakkers van aannemersbedijf Heetebrij uit Nieuwleusen werken in het Friese Tjerkgaast aan de luchtwasser op een nieuwe varkensstal.

Bouwvakkers van aannemersbedijf Heetebrij uit Nieuwleusen werken in het Friese Tjerkgaast aan de luchtwasser op een nieuwe varkensstal. De broers Gabri, Freddy en Abele de Jong hebben op dit moment 65.000 vleeskuikens en 2.000 vleesvarkens op drie locaties. Deze zaten op slot vanwege nabijgelegen burgerwoningen. In ruil voor het sluiten van de oude locaties mochten de broers op een nieuwe plek deze stal voor 4.700 vleesvarkens bouwen. Eind maart moeten de dieren in de stal komen. Foto Alex de Haan

Loonwerker Noordenbos uit Overschild laadt zijn meststrooier vol met kippenmest. Dit gaat naar akkerbouwer Arie Uuldriks. Daar gaat de mest over een perceel waar later dit voorjaar fabrieksaardappelen in gaan. Niet alle percelen voor fabrieksaardappelen krijgen een lading vaste kippenmest te verwerken. "Het gaat alleen op die percelen waar het op kan in verband met de mineralenhuishouding", zegt Uuldriks. "Misschien zou drijfmest goedkoper zijn, maar ik doe het al jaren zo." Foto Jan Bouwman

Fruitteler Roel van der Lippe (l) uit Kesteren voert samen met Wim Buist lopend snoeiwerk uit. De vof Van der Lippe bestaat uit vader Roel en zijn zoons Bertwin en Carlo. In totaal heeft het bedrijf 25 hectare, waarvan driekwart uit peren bestaat. "In december 2006 hebben we de helft van een nieuwe aanplant van 5 hectare aangeplant", stelt Van der Lippe. "Deze decemberaanplant heeft nu een vol groei-jaar gehad en dus kunnen we het snoeiwerk met name voor de vorm lopend uitvoeren." Foto VidiPhoto

De Duitse akkerbouwer Norbert Willems heeft net over grens bij het Limburgse Sittard zijn akkerbouwbedrijf. Hij heeft ook land net over de Nederlandse grens. Dat is zijn vader aan het ploegen. De akkerbouwer wil daar straks suikerbieten zaaien. Foto Twan Wiermans

Voorlichter Gerhard Rass (midden op de foto met de hand omhoog) van mengvoerfabrikant Hendrix UTD gaf gisteren voorlichting over het voeren van koeien met een gemengd rantsoen aan enkele melkveehouders op het bedrijf van Arie Vermue in het Groningse Noordbroek. "De rantsoenberekening op papier klopt niet altijd. Het gaat erom wat er in de praktijk gebeurt", zegt hij. Hendrix UTD optimaliseert daarom het laden en mengen van het voer en bekijkt wat de dieren eten en hoe ze het voer benutten. Foto Koos van der Spek

De Franse acteur, wijnboer en gastronoom Gérard Depardieu pakt een zojuist afgesneden stuk uit een grote ronde, platte kaas. De Fransman opende gisteren de biologische vakbeurs BioFach in het Duitse Neurenberg. De organisatie van het jaarlijkse evenement rekent op zo’n 45.000 bezoekers op de beurs die tot zondag duurt. Foto BioFach

Bezoekers bekijken de nieuwe vleesvarkensstal voor 1.200 dieren van de familie Lekkerkerker in Montfoort. Er is nog een bestaande stal voor 300 vleesvarkens. De familie houdt verder ook nog melkvee. Gisteren was er een open dag op het bedrijf. De nieuwe stal is onder meer uitgerust met een luchtwasser, halfroostervloer en een computergestuurde droogvoerinstallatie. De ventilatie gebeurt via grondkanaalventilatie in combinatie met luchtinlaat via de spouw. Aan de nieuwe stal is een klein jaar gebouwd. Foto Engel Lameijer

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.