Home

Achtergrond 199 x bekeken

Vakgroep vollegrondsgroente focust op gebruiksnormen

De vakgroep LTO vollegrondsgroente geeft prioriteit aan de flexibilisering van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat.

Zo wil ze meer de regie houden in het mineralenbeleid in plaats van dat wordt gekeken naar starre regelgeving op basis van wetenschappelijk onderzoek met een grote onzekerheid.

De vakgroep heeft dit besloten in een vergadering. Niet de aanvoernormen moeten lijdend zijn, maar het doel; de vermindering van nitraat in grondwater. Wanneer de stikstofnormen nog verder worden verlaagd, gaan er teelten verdwijnen.

De vakgroep pleit voor fexibilisering van de normen en deze moeten per bedrijfstype worden vastgesteld. Vollegrondsgroenteteelt vindt veel plaats op gespecialiseerde bedrijven met veel huurland. Deze kunnen op bedrijfsnivo geen maatregelen nemen die wel op bedrijven met een bouwplanrotatie genomen worden.

Twee zaken die de emissie van stikstof naar de grond kunnen verminderen, krijgen van de vakgroep de komende jaren de hoogste prioriteit. "We moeten kijken hoe de stikstoftoediening efficiënter kan, bijvoorbeeld door een betere opname van het gewas waardoor de uitspoeling vermindert", aldus Ulko Stoll, secretaris van de vakgroep.

En er moet gekeken worden naar de toepassing van dierlijke mest. "Wat zit er in die mest? En hoe komt het op het goede moment vrij". Dierlijke mest is belangrijk, omdat dit zorgt voor een goede vruchtbaarheid van de grond. De vakgroep wil deze twee zaken verder uitwerken in onderzoek en demonstraties. "Ook bekijken we wat 'slimme meststoffen' zijn en of er technische mogelijkheden zijn waardoor er efficiënter gebruik kan worden gemaakt van meststoffen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.