Home

Achtergrond 229 x bekeken

VWA op de korrel

De kans bestaat dat volgende week volledige klepcontrole bij veetransporten wordt ingevoerd. Een Kamer-meerderheid lijkt zo, in elk geval tot een onafhankelijk onderzoek naar het toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit is afgerond, het welzijn van vee te willen waarborgen.

De kans bestaat dat volgende week volledige klepcontrole bij veetransporten wordt ingevoerd. Een Kamer-meerderheid lijkt zo, in elk geval tot een onafhankelijk onderzoek naar het toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit is afgerond, het welzijn van vee te willen waarborgen.
Hoe met name de linkse partijen dat met de klepcontroles willen bereiken, is een raadsel. Ze worden uitgevoerd door de VWA, waarvan juist het functioneren op dit gebied geweldig ter discussie staat. De vraag is bovendien of de VWA wel de capaciteit heeft voor 100 procent klepcontroles. Ook moeten varkenshouders op deze wijze bloeden voor vooral dat falende toezicht van de VWA.
Het is onbegrijpelijk dat dit rapport naar het toezicht van de VWA op de dierlijke keten in een la is verdwenen en tijdens het Kamerdebat plots opdook. Ronduit kwalijk is het dat minister Verburg en haar voorganger Veerman het stuk nooit gezien hebben. De VWA-leiding wist er, blijkt nu, wel van en heeft maatregelen getroffen. Het is echter onbestaanbaar dat ambtenaren dergelijke besluiten over hun eigen dienst nemen en zo een minister in grote politieke problemen brengen.
Eén conclusie van het onafhankelijke onderzoek dat Rein Jan Hoekstra nu gaat leiden, lijkt dan ook vast te staan voor hij in maart aan Verburg rapporteert: er gaan koppen rollen bij de VWA. Daarmee zijn de problemen bij de inspectie echter niet verholpen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.