Home

Achtergrond 223 x bekeken 4 reacties

VWA: megastal geen risico voor volksgezondheid

Grote varkensstallen (megastallen) brengen geen extra risico’s voor de volksgezondheid met zich mee.

Dat concludeert het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit. De VWA adviseert de ministers van LNV (Landbouw Natuurbeheer en Visserij) en van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport).

Volgens het bureau van de VWA is de dreiging van bijvoorbeeld een uitbraak onder mensen van een gemuteerd varkensinfluenzavirus niet duidelijk groter dan bij gangbare varkenshouderijen. Het welzijn in dit soort stallen is volgens het bureau vooral afhankelijk van vakbekwaamheid, toewijding en betrokkenheid van de dierverzorger.

Het RIVM meldde onlangs juist dat megastallen het risico op overdracht van ziekten van dier op mens (zoals influenza en salmonella) kunnen vergroten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maarten

  Wanneer worden we het is eens met elkaar? Dan is een megastal wel weer goed voor de volksgezondheid, en dan is het weer niet goed!!! Duidelijkheid aub!!

 • no-profile-image

  roelof`

  Wanneer houden ze nou eens op in nederland om te beweren dat extra groot slecht zou zijn. Vergeleken met de landbouw in de wereld is Nederland nummer 4 in het produceren van voedsel producten. Maar op schaal van het houden van vee is het maar klein. Het gemiddelde bedrijf hier heeft toch 3 tot 4 keer zoveel vee dan de gemiddelde boer in Nederland.

 • no-profile-image

  Jos Wijsmuller

  Met verbazing lees ik dat de VWA stelt dat megabedrijven geen gezondheidsrisico's voor mensen zou op- roepen. Het voorkomen van resistente bacteriën, de aanwezigheid van subklinische infecties etc. kunnen vanuit mega bedrijven voor veel meer verspreid voorkomende ziekten bij mensen aanleiding geven. Bezint eer ge begint.

 • no-profile-image

  gert, varkenshouder

  Als je al mag spreken van een superstal( mooier dan mega) dan zitten er vast al een luchtwasser op die neemt 90% van de stof uit de stallucht. En juist hieraan zitten de virussen en endoxinen. Wat denk je van de hygienesluis die er voor zorgt dat personeel en bezoekers alleen schoon gedoucht het bedrijf verlaten. Dus overdracht van dier op mens is grote onzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.