Home

Achtergrond 140 x bekeken

Utrechtse horeca aan zet bij uitgaansgeweld

Horecaondernemers in Utrecht moeten hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om geweld in het uitgaansleven.

Dat zei burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht maandag op een persconferentie over de veiligheid in zijn stad. Volgens politie en gemeente is uitgaansgeweld bijna 100 procent aan drank gerelateerd. Ellende op straat heeft vaak te maken met cafébezoek, aldus Wolfsen.

"Als blijkt dat horecaeigenaren onverantwoord schenken dan moet dit gevolgen krijgen voor bijvoorbeeld hun vergunning.'' Wolfsen wil binnenkort met horecaondernemers in Utrecht om de tafel. "We kunnen niet meer accepteren dat mensen die zich laveloos drinken zo veel overlast veroorzaken.''

Ook wil Wolfsen dat mensen eerder aangifte doen bij de politie als ze iets zien gebeuren op straat. Uit cijfers blijkt dat maar een op de negen mensen aangifte doet als ze getuige zijn van bijvoorbeeld geweld. Mensen zijn vaak bang voor represailles, volgens Wolfsen. "Wij willen duidelijk communiceren dat mensen niet met naam en adres op een procesverbaal hoeven te staan. In bijna alle gevallen kan het adres van het politiebureau worden opgegeven tijdens de aangifte.''

De gemeente Utrecht heeft samen met politie en Openbaar Ministerie (OM) doelen gesteld voor 2008 om de veiligheid in de stad te verbeteren. Naast het terugbrengen van geweld op straat willen de drie partijen ook dat het aantal autokraken met een derde wordt teruggebracht. Utrecht staat met stip op een als het gaat om het aantal auto-inbraken. De politie wil dit jaar mee lokauto's inzetten om daders te kunnen pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.