Home

Achtergrond 545 x bekeken

Uien buitengewoon vroeg gezaaid in Zuid-Limburg

Loonwerker Damaseaux uit Schinnen zaait zeer vroeg in het jaar de eerste uien van 2008, bij maatschap Kempener.

De uien zijn van het zogenaamde rolex-ras van Advanta en zijn beter dan gemiddeld bestand tegen de kou. Rudolf Kempener: "Dit soort zaaiuien wordt nog maar sporadisch gebruikt. We hebben nu 4 hectare ingezaaid en verwachten half augustus te oogsten. Op de andere 16 hectare gaan we over een week of twee zaaien." Het Zuid-Limburgse bedrijf verpakt en verhandelt de uien zelf. Ze worden vooral in Nederland, België en Duitsland verkocht. Naast uien teelt Kempener op 40 hectare wintertarwe, wintergerst, korrelmaïs en vroege aardappelen. Foto Twan Wiermans

Melkveehouder Sam Oosterink uit Velp injecteert 5 hectare grasland. Een deel van de grond ligt in de bossen van de Veluwe. Dit zorgt voor blad in de machine. Problemen geeft dit volgens de veehouder niet. "Bij het optillen van de injectoren valt het blad er vanzelf tussenuit." Samen met zijn vrouw Tineke heeft Oosterink een melkveebedrijf met 125 Holstein roodbontkoeien en 88 hectare land waarvan een kleine 30 procent maisland. Oosterink is begin februari begonnen met het uitrijden van mest en hoopt het dit weekeinde af te ronden. Foto Sjef Prins

Vollegrondsgroenteteler Sieb Meinardi uit Noordbroek is druk bezig met het uitrijden van champignonmest op één van zijn percelen. De teler gaat uit van ongeveer 10 tot 12 ton mest per hectare. Na het verspreiden wordt de mest ondergewerkt. "De mest wordt niet alleen gebruikt voor het verbeteren van de structuur, maar ook als voorraadbemesting van de komende aspergeteelt", vertelt Meinardi. "Half april planten we ongeveer 1,5 hectare asperges. Na een groeiperiode van ruim een jaar hopen we tussen 1 april en 15 mei asperges te oogsten." Foto Koos van der Spek

Het is bijzonder koud maar zonnig winterweer. In de Groningse velden gebruiken de boeren het gunstige weer om te ploegen of het strooien van kunstmest voor te bereiden. Akkerbouwer Jaap Beukema uit Hornhuizen is bezig met het uitzetten van piketpaaltjes. "Dit perceel heeft een paar rare hoeken. Door piketpaaltjes neer te zetten voorkom ik onnodig manoeuvreren met de trekker." Beukema heeft zich voorgenomen over een paar dagen te gaan strooien. Beukema: "Met de vorst die wordt verwacht is de grond mooi hard, waardoor ik niet te veel sporen trek." Het KNMI voorspelde voor de afgelopen en komende nacht min-6 graden. Beukema teelt onder meer wintertarwe. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.