Home

Achtergrond 995 x bekeken 2 reacties

'Transgeen gewas gebruikt meer middelen'

Transgene gewassen gebruiken meer gewasbeschermingsmiddelen dan niet-gemodificeerde gewassen, terwijl de opbrengsten niet stijgen.

Dit stelt milieu-organisatie Friends of the Earth Europe (FoEE). De organisatie zegt zich te baseren op onderzoek dat is uitgevoerd door de Amerikaanse overheid. Uit dit onderzoek zou blijken dat de toename in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gelijk op loopt met de uitbreiding van het areaal transgene gewassen.

Gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw over de jaren 1994 tot en met 2005 tonen volgens FoEE aan dat het gebruik van Monsanto’s Roundup Ready (glyfosaat-resistente) gewassen een vervijftienvoudiging van het gebruik van glyfosaat hebben veroorzaakt.

Ondertussen zouden de sojabonen van Monsanto geen hogere opbrengsten geven. In veel studie blijkt zelfs een opbrengstdaling met vijf tot tien procent, stelt FoEE.

Ook zouden de transgene gewassen weinig doen om honger en armoede te bestrijden, zoals de voorstanders van biotechnologie verkondigen. De meeste transgene gewassen zijn immers bestemd voor veevoer of andere doelen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    marion

    Eng. Precies wat ik altijd al gedacht heb. Monsanto heeft die gewassen alleen maar gemanipuleerd om haar eigen zakken te vullen, en echt niet om het milieu te helpen.

  • no-profile-image

    Theo Tromp

    Monsanto is een corrupt bedrijf. Ze kopen regeringsleiders om en functionarissen van b.v. FDA zijn stromannen van Monsanto. En onze regering doet mee met de leugens. Beste agrariers laat u goed informeren kijk bv op www.gentechvrij.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.