Home

Achtergrond 302 x bekeken

Transgeen areaal met 12 procent toegenomen

Het areaal transgene gewassen in de wereld is in 2007 met 12 procent toegenomen naar 114,3 miljoen hectare.

Biotech-gewassen worden verbouwd in 23 landen, waarvan 8 lidstaten van de Europese Unie. Voor het eerst kwam het transgene (mais)areaal in de EU boven de 100.000 hectare uit.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de ISAAA, een aan de biotechindustrie gelieerde organisatie die als enige een dergelijk overzicht publiceert. Vooral in ontwikkelingslanden is sprake van snelle groei van het transgene areaal.

Inmiddels beslaan deze gewassen in de 12 ontwikkelingslanden een oppervlakte van 49,4 miljoen hectare. Dat is een toename van 21 procent ten opzichte van 2006. Elf miljoen van de 12 miljoen boeren die transgene gewassen verbouwen, zijn kleinschalige ondernemers in arme landen. Het merendeel van hen teelt Bt-katoen in China en India.

Spanje is het enige Europese land waar op redelijke schaal commerciële teelt van transgene mais plaatsheeft. Het areaal beslaat daar volgens ISAAA ruim 70.000 hectare. De andere zeven EU-lidstaten (Frankrijk, Tsjechië, Portugal, Duitsland, Slowakije, Roemenië en Polen) komen gezamenlijk uit op 35.700 hectare, een verviervoudiging van de 8.700 hectare die zij in 2006 met Bt-mais inzaaiden.

De VS is met afstand het grootste productieland van transgene gewassen, met 57.7 miljoen hectare. Daarna volgens Argentinië (19,1 miljoen hectare), Brazilië (15), Canada (7) en India (6,2). In gewassen voert soja de ranglijst aan met 58,6 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.