Home

Achtergrond 405 x bekeken 15 reacties

Thieme’s dierenpartij uitgebokt

Het debat over de Nota Dierenwelzijn had voor de Partij voor de Dieren een hoogtepunt moeten worden. Het werd een totaal fiasco.

Een moment van oogsten. Dat hadden de twee Kamerdebatten over de Nota Dierenwelzijn moeten worden voor de Partij voor de Dieren. Sinds ze anderhalf jaar geleden de Tweede Kamer binnenstormden, lieten Marianne Thieme en Esther Ouwehand geen week voorbij gaan zonder aandacht te vragen en te krijgen voor het dier in al zijn facetten.
Maar hebben ze er ook iets mee bereikt (voor het dier dan, want voor zichzelf hebben ze veel naamsbekendheid weten te verwerven)? Bar weinig. Veel gekakel, weinig eieren. De bespreking in de Kamer van minister Verburgs toekomstvisie op het dierenwelzijn deed zich bij uitstek voor als de gelegenheid om nu eindelijk eens resultaten te boeken ten gerieve van de dieren.

Politiek amateurisme

Maar wat ging dat mis! Anderhalf jaar ervaring ondertussen, maar Thieme en Ouwehand zijn nog altijd erbarmelijke politieke amateurs en kozen een strategie die schromelijk de mist in ging. Ze investeerden al hun spreektijd –en die is voor een tweevrouwsfractie niet zo veel- in het indienen en voorlezen van moties. En wel 61 stuks. Die werden achter elkaar voorgelezen in zo’n hoog tempo dat andere Kamerleden vroegen het kalmer aan te doen omdat ze het niet konden verstaan.

Debat werd ‘travestie’

Met dit motie bombardement – dat niet eens voltooid kon worden omdat bij nummer 40 de spreektijd op was - schreef de PvdD parlementaire geschiedenis, maar maakte ze zich ook volstrekt belachelijk. Zelfs hun natuurlijke bondgenoten, D66 en SP, namen afstand van dit irritante gedrag, nooit eerder vertoond in het Nederlandse parlement.

Bovendien was de inhoud van veel moties te gênant voor een serieus Kamerdebat. Zeer ongebruikelijk was ook nog het ontbreken van de overwegingen die de voorgestelde Kameruitspraak in een bepaalde samenhang plaatsen. Zo bleef onduidelijk waaróm de PvdD van alles en nog wat wil verbieden. Een beperkte selectie: verbod op het houden van een enkel konijn, verbod op import van kalveren, verbod jacht op hazen en konijnen, verbod op meerdaagse duivenvluchten, en – ongelogen! - verbod op vissenkommen. Zó theatraal was dit allemaal, dat zelfs D66-Kamerlid Boris van der Ham dreigde het debat te verlaten met de uitroep: „Dit debat dreigt een travestie te worden.’’ Het theater overvleugelde de inhoud, zo wilde hij maar zeggen. Door álles belangrijk te vinden, is niets meer belangrijk, voeg ik eraan toe.
Het enkele feit dat de fractievoorlichter het bundeltje van 61 moties plus bijbehorend persbericht uitdeelde aan de pers, wekt de indruk dat het allemaal te doen was om media-aandacht, niet om dierenwelzijn.

Krediet verloren

Dat de dierenpartij ook bij de vanouds verwante fracties (PvdA, GroenLinks, SP, D66) het krediet heeft verloren, bleek een dag later. De poging en gelegenheid te krijgen om de resterende 21 moties alsnog in te dienen, liep spaak. In een speciaal belegd procedureoverleg was bij geen der fracties ook maar enige bereidheid om Thieme en Ouwehand een verlenging van het debat te gunnen.

Afgeserveerd en uitgebokt

De grote klap komt aanstaande dinsdag, 12 februari. Dan komen alle dierenwelzijnsmoties in stemming. ,,D-day’’, noemt de PvdD die dag. Ik voorspel dat dit de zwartste dag wordt in de geschiedenis voor de PvdD: alle moties worden verworpen, niet een ervan wordt aangenomen. Voor de dieren niets bereikt, door alle andere fracties afgeserveerd. De PvdD is uitgebokt.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Michel

  Bij kakelende kippen, die te weinig eieren leggen, gaat meestal de kop eraf. En kakelende kippen zonder kop zijn verboden (motie nr. 62)

 • no-profile-image

  Arend

  Misschien duurt t nog een week,misschien nog 3 jaar maar dan is de PvdD ter ziele en kunnen ouwehand en thieme enkel nog worstmeisje worden bij de HEMA

 • no-profile-image

  elbers

  Weet je wanneer dit "geouweklets" ophoudt? Als de KIESDREMPEL VERHOOGD WORDT en er serieuze zakelijke politiek wordt bedreven.

 • no-profile-image

  Linda de Graaf

  Misschien gaan sommige moties te ver, maar er is nu tenminste een partij die voor het welzijn van de dieren opkomt en hiermee loopt de hele wereld achter tot op middeleeuws niveau.

  De wereldbeschaving moet rekening houden met dierenleed en dit minimaliseren. Maar alles draait om geld. Bah.

  Punt uit!

 • no-profile-image

  clemmy

  Linda toch, juist het middeleeuwse was toch voor de dieren een wereldtijd..
  Het is goed dat de pvdD op de bek gaat..kan niet hard genoeg zijn. Al die onzinnige moties.
  Blamage dat is het! Een afgang voor politiek Nederland..wat moeten landen om ons heen wel niet denken..er is nog zoveel Menselijk leed te bestrijden en hier gaan ze zulke onzin uitkramen...als een allenig konijn en een vis....ach laat maar verder.
  We weten het onderhand wel...

 • no-profile-image

  P.Romantiek

  Misschien dat de partij voor de dieren iets anders op het oog heeft/had;namelijk dat het de partij voor de boeren zou worden.
  Maar dan boeren zonder efficieente bedrijven.
  Een ras dat een gewaardeerd loon moet ontvangen voor het in stand houden van het platteland.
  Een ras dat gedragen word door de gehele maatschappij.
  Een soort conservator van het buitengebied van nederland met een geindexeerd salaris gelijk of iets hoger dan in andere sectoren.
  Ja u leest het goed de partij zal nog een stortvloed van vragen in de twede kamer kunnen blijven stellen.(als zij er dan nog zijn)

 • no-profile-image

  mitie

  p.v.d.dwaarom verzorgen jullie de dieren zo barbaars slecht in de oostvaarders plassen waar die dieren de hogers dood sterven en waar blijft het opgehen vingertje van S.P ;GROEN LINKS ;;D66en andere activisten van natuur en mileau fanaten

 • no-profile-image

  kiek uut

  ik had gehoord dat ze uit de partij gezet was omdat ze haar POES geschoren had

 • no-profile-image

  Onkle Jon

  Als ik de PvdD moet aanhoren kom ik tot de conclusie dat geen enkel dier aan enige stress mag worden blootgesteld terwijl ik als mens zijnde velen malen in de stress heb gezeten in mijn leven: Noem maar op op je 5e naar school, strenge leraren, examenvrees, spanning voor een sollicitatie, spanning over een partner, spanning vanwege verhuizingen en nu de spanning dat een zgn. "politieke partij" met wat over het paard getilde (mag dat wel) dames je industrie kapot willen maken!!!!!

 • no-profile-image

  gerko

  Ik vind dat ze de dieren boven de mens zetten een dier is maar een dier alstie dood is is het gewoon dood en een mens is veel meer waard ze mot gewoon stoppen met dat onzin ik hou van koeien en van de natuur maar zulke dieren moet je niet boven de mens zetten

 • no-profile-image

  R. Gotink

  In een vorige weblog (toen Marianne de koe naar voren schoof als broeikasgas producent) had ik in mijn laatste zin aangegeven benieuwd te zijn naar haar volgende ondoordachte en totaal onzinnige uitspraak.
  Welnu, ze heeft aan mijn verwachting voldaan. Wat zeg ik, ze heeft het zelfs BOVEN verwachting gedaan want het zijn in totaal 61 ondoordachte en onzinnige opmerkingen geworden!!!!!!
  Ik zou zeggen; Marianne en collega ga zo door en doe je best, ik kijk uit naar jullie volgende misser, maar pas maar op dat jullie niet bezwijken door de stress in de politiek!

 • no-profile-image

  moos

  Nu is er zelfs sprake van dat Marianne Thieme uit de partij gezet wordt. Echter niet het optreden in de tweede kamer is de aanleiding, het is een veel schrijnender activiteit. Het bestuur van de PvdD is er achter gekomen dat ze haar poes geschoren heeft!

 • no-profile-image

  kuijpers

  sg4b3b

  hoeveel onzin krijgen we nog van die partij

 • no-profile-image

  marjolijnbekema

  Wat zijn al die mensen die zo denigrerend denken over dierenrechten toch een kortzichtige en egoistische lui. Misschien hebben de dames het met al die moties niet tactisch en naief gebracht, maar het is wel waarheid. Het slaat ook nergens op dat ze aan dieren meer waarde hechten dan aan mensen, ze komen juist op voor de zwakken in de samenleving, en dat zouden meer mensen moeten doen !

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Mij is net motie nr. 64 van de pvdd ter oren gekomen. Het is verboden om nog langer op het gazon te lopen. Dit zou de regenwormen onherstelbare schade kunnen toe brengen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.