Home

Achtergrond 405 x bekeken

Teler pootgoed komt niet uit kosten

Een pootgoedteler maakt gemiddeld ongeveer 8.900 euro per hectare aan kosten in de teelt van pootaardappelen. Naarmate het areaal toeneemt, daalt de kostprijs.

Een pootgoedteler maakt gemiddeld ongeveer 8.900 euro per hectare aan kosten in de teelt van pootaardappelen. Naarmate het areaal toeneemt, daalt de kostprijs. Dat blijkt uit een onderzoek dat handelshuis HZPC liet uitvoeren naar de kostprijs van pootaardappelen.

In 2005 werden de kosten in de pootgoedteelt, gemiddeld 25 cent per kilo, niet goedgemaakt door de opbrengsten. De kostprijs lag boven de uitbetalingsprijs van 20 cent per kilo. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek dat HZPC door het LEI, onderdeel van Wageningen UR, liet uitvoeren. Voor dit jaar verwacht HZPC-directeur Gerard Backx dat de uitbetaalprijs naar 25 cent per kilo gaat.

Aanleiding voor het onderzoek dat vandaag aan de telers die hun medewerking verleenden wordt gepresenteerd, waren de moeilijke oogstjaren 2004 en 2005. De gegevens van 68 bedrijven zijn verzameld.

De kosten die een akkerbouwer per hectare spendeert aan de pootgoedteelt, varieert sterk per regio. Zo is een teler in Flevoland 10.160 euro kwijt, terwijl een pootgoedteler in Noord-Holland 8.162 euro uitgeeft aan kosten.

De kosten per kilo zijn het hoogst in Friesland (26 cent) en het laagst in Noord-Holland (23 cent). De gemiddelde kostprijs komt in 2005 op 25 cent per kilo pootaardappelen.

De verschillen tussen de regio's zitten vooral in de grondkosten en prestaties. Een betere grond zorgt vaak voor betere prestaties en kan daardoor ondanks de hoge kosten financieel aantrekkelijk zijn.

Deze week in Boerderij meer resultaten en achtergronden van het kostprijsonderzoek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.