Home

Achtergrond 317 x bekeken 1 reactie

Teler kan maaltarwe van 2008 nu verkopen aan CZAV

Coöperatie CZAV is gestart met een systeem waarbij tarwetelers nu al de oogst van dit jaar kunnen verkopen. Ze krijgen de dagprijs die geldt op het moment van verkoop.

Dat maakte de coöperatie vrijdagavond bekend op de jaarlijkse ledenvergadering. Telers kunnen hun tarwe van de oogst van dit jaar nu te koop aanbieden, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen van CZAV.
”Het gaat om maaltarwe. Vrijwel alle tarwerassen die wij aanbieden zijn rassen voor maaltarwe. Voor de kwaliteit hanteren we een hectolitergewicht van 75 kilo. Als de kwaliteit afwijkt dan wordt dat in de uitbetaalprijs verrekend.”
De prijs die de teler krijgt is de dagprijs die geldt op de dag van verkoop. Fieman: ”CZAV verkoopt de tarwe één op één door aan een afnemer. Daardoor loopt de coöperatie geen financieel risico. Er gaan alleen wat kosten vanaf voor de teler. Telers kunnen de tarwe direct bij de oogst leveren. Ze kunnen er ook voor kiezen om de tarwe eerst zelf op te slaan. Daarvoor ontvangen ze een bewaarvergoeding.”
Het is voor het eerst dat CZAV deze manier van tarweverkoop aanbiedt aan de leveranciers, zegt Fieman. ”Wat is er niet nieuw op de graanmarkt. De prijsschommelingen zijn groot. Er zijn boeren die nu al willen profiteren van de hogere graanprijzen van dit moment.”
CZAV gaat dit systeem uitproberen voor maaltarwe. ”Hier wordt weinig voertarwe en vrijwel geen voergerst geproduceerd. De markt voor brouwgerst leent zich niet voor zo’n systeem.”
Coöperatie Agrifirm startte eind januari met het termijnleveringscontract. Dat houdt in dat de teler zijn tarwe van oogst 2008 nu kan verkopen aan Agrifirm tegen een vastgestelde notering. Agrifirm bepaalt de notering aan de hand van de situatie op de tarwemarkt. De notering wijzigt als de situatie op de afzetmarkt verandert. Het contract van Agrifirm geldt voor tarwe voor levering in november, af-boerderij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de huid van de beer is al verkocht,nu de beer nog even schieten

Of registreer je om te kunnen reageren.