Home

Achtergrond 204 x bekeken

Slechts vijf landen promoten 112 als alarmnummer

Slechts vijf Europese lidstaten promoten het alarmnummer 112 als belangrijkste nummer om te bellen bij calamiteiten. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerde enquête van de Europese Commissie.

Alleen in Nederland, Denemarken, Finland, Portugal en Zweden wordt 112 als het belangrijkste alarmnummer gezien, terwijl de andere lidstaten 112 slechts naast hun nationale calamiteitennummer gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk kan het publiek bijvoorbeeld zowel 999 als 112 bellen.

Om meer bekendheid aan het Europese alarmnummer te geven, is maandag 11 februari (11-2) uitgeroepen tot Europese 112-dag.
Alleen in Bulgarije werkt het Europese alarmnummer nog niet. Daarom heeft de Europese Commissie een rechtszaak tegen het land aangespannen.

Het dagelijks bestuur van Europa wil daarnaast, samen met het Europees Parlement, zorgen voor meer bekendheid van het alarmnummer.

Uit de onlangs gehouden enquête blijkt dat twee van de drie Europeanen vindt dat er niet genoeg informatie wordt gegeven over 112.
Over het algemeen gaven de ondervraagden aan slecht op de hoogte te zijn van het alarmnummer. Eén op de vijf geënquêteerden wist dat 112 overal in de Europese Unie kan worden gebeld in geval van nood.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.