Home

Achtergrond 288 x bekeken 5 reacties

Slachterijen naar rechter om kiponderzoek

De slachterijen en verwerkers van pluimveevlees stappen naar de rechter vanwege het onderzoek dat de Consumentenbond heeft gehouden naar kipfilets.

Dit zegt voorzitter Jan Odink van de Nepluvi. De bedrijven stellen dat het onderzoek van de Consumentenbond ondeugdelijk is en dat de uitkomsten niet waar kunnen zijn.

Odink: "De gebruikte onderzoeksmethode is niet gecertificeerd en wij hebben gewaarschuwd voor deze uitkomsten (dat in de meeste kipfilets ongewenste toevoegingen zouden zitten), maar de Consumentenbond heeft niet geluisterd. In een aantal gevallen zijn de uitkomsten zelfs onmogelijk, want de kip komt daar uit gesloten productieketens."

De Consumentenbond blijft bij de uitkomst dat de meeste kipfilets niet in orde zijn. Voor het onderzoek van de bond zijn 220 kipfilets van elf merken gekocht. In veel gevallen werden toevoegingen vastgesteld, die wijzen op gebruik van extra water en aandikmiddelen. Die zijn volgens de Consumentenbond goed voor soms tien procent extra gewicht.

De Nepluvi gaat morgen overleggen met onderzoeksinstituut het Rikilt, dat het werk heeft gedaan voor de Consumentenbond. Dan wil de Nepluvi wijzen op de gemaakte onderzoeksfouten. Door het onderzoek dreigen veel vleesmerken, zoals die van de Volwaard-kip, te worden geschaad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ik denk dat het hier gaat om kipfilet uit thailand en brazilie,dat is al eens eerder aangetoond dat er teveel water in zat

 • no-profile-image

  Dirk

  Eindelijk eens een juiste reactie op dit ondeugdelijke onderzoek.
  Wanneer bewezen is dat de berichtgeving onjuist is, direkt met z'n allen een fikse claim leggen.
  Meestal is men bang voor nog meer negatieve publiciteit en wordt er niet gereageerd. Nu moeten we maar eens duidelijk maken dat wij niet rommelen met onze kip. Dit soort suggestieve berichten zijn enorm schadelijk. Ik denk dat er andere organisaties achter zitten.

 • no-profile-image

  patrick

  dit is een bericht voor die Elisabeth uit Hellevoetsluis : Als je niet weet waar je over praat dan moet je je mening voor je houden. Die kippenslachter uit Zevenhuizen waar jij het over hebt past helemaal geen water toe in zijn product, ik kan het weten omdat ik daar immers als 5 jaar werk! Dus ga maar lekker zelf kippen slachten, maar gebruik vooral niet te veel water ...

 • no-profile-image

  Red Dear

  Nou, men trekt de mouwen een keer op.
  Doe het nou net zoals de PvdD en zoek het niet alleen in de diepte maar ook in de breedte....

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Deze uitkomst verbaast mij niet, kip uit de supermarkt zit vol met allerlei troep. Een kippenslachter uit Zevenhuizen spuit er zelfs water in.Bij de poelier kan je de beste kip kopen, anders koop ik wel levende en slacht ze zelf, ddaan weet je wat je eet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.