Home

Achtergrond 147 x bekeken

Servië: Geen geweld tegen Kosovo

Servië zal niet tolereren dat Kosovo onafhankelijk wordt.

We nemen alle denkbare diplomatieke maatregelen, maar zullen als verantwoordelijk Europees land geen geweld gebruiken. Dat heeft de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic vandaag gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het bezoek van Jeremic vond plaats drie dagen nadat de Servische provincie Kosovo zich onafhankelijk had verklaard. De toon die Jeremic aansloeg was ongekend fel, al probeerde hij diplomatiek te blijven.

"Ik voel me als Europeaan tegelijk trots en beschaamd: trots omdat Servië sinds oktober 2000 meer obstakels heeft genomen dan andere landen in honderd jaar en beschaamd omdat enkele EU-landen al over zijn gegaan tot erkenning van Kosovo'', zei de minister. "Nu wordt het democratische land Servië afgestraft voor de tijd dat president Milosevic als een ware tiran met harde hand regeerde. Servië krijgt nu opnieuw de rekening gepresenteerd.''

GroenLinks'er Joost Lagendijk, die het Europees Parlement rapporteert over Kosovo, kaatste woensdagmiddag tijdens het debat met Jeremic de bal direct terug. Lagendijk zei dat Servië zich moet schamen voor de dood van 10.000 Kosovaren en de pogingen om 700.000 mensen "het land uit te schoppen'', eind jaren negentig tijdens de oorlog op de Balkan.

De speech van de minister noemde Lagendijk na afloop 'niksig en slappe hap', maar tegelijk 'ongekend agressief'. Volgens Lagendijk heeft de Servische bewindsman geprobeerd met hard taalgebruik de EU-landen tot een andere conclusie te bewegen. "De speech was een combinatie van Servische gekrenktheid over onafhankelijkheid van Kosovo en iets wat sterk leek op Amerikaanse pr-praat. Uiteindelijk zal Servië zich toch moeten neerleggen bij een besluit van een EU-meerderheid.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.