Home

Achtergrond 388 x bekeken

Select Plant start in Hosta

Naktuinbouw gaat dit jaar in de vaste planten van start met Select Plant, een vrijwillig certificeringssysteem.

Hosta is de eerste soort die in het Select Plant-systeem kan worden opgenomen. Voor overige gewassen biedt Naktuinbouw een 'virusscan' aan.

Dit bleek op een bijeenkomst voor vasteplantenkwekers en -handelaren onlangs bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen. Naktuinbouw presenteerde de resultaten van een virusinventarisatie die in de Nederlandse vasteplantenteelt is gehouden.

Directeur Keuringen John van Ruiten en teammanager Keuringen Dick van Pouderoijen vertelden aan de circa 50 aanwezigen dat Naktuinbouw met ingang van dit jaar start met vrijwillige certificering van Hosta in het Select Plant-systeem. Voor andere gewassen wordt een 'virusscan' aangeboden.

Bedrijven kunnen hun keurmeester vragen een monster te nemen en dit te laten toetsen op de in dat gewas belangrijke virusziekten. De uitslag van de 'virusscan' geeft het bedrijf de mogelijkheid om partijen 'op te schonen' en virusvrij materiaal gescheiden van ziek materiaal te vermeerderen. Op basis van de resultaten van deze virusscans zal worden bepaald welke vasteplantensoort als volgende in het Select Plant-systeem zal worden opgenomen.

Volgens Van Ruiten is Select Plant "een verdere uitbouw van de systematiek van de partijverklaringen, gericht op het herkenbaar maken van virusvrij materiaal". Een verschil is ook dat het Select Plant-certificaat met de zending meegaat, in plaats van de partijverklaring die naar het bedrijf gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.