Home

Achtergrond 499 x bekeken

Schaarste voerfosfaat bedreiging voersector

Veevoerbedrijven kampen met een schaarste aan voerfosfaten. De prijs van voederfosfaat is de afgelopen maand verdubbeld. Op 100 kilo biggenvoer scheelt dat 10 cent. Dat melden deskundigen uit de veevoedersector.

In deze schaarstesituatie worden diverse partijen voederfosfaat aangeboden van soms twijfelachtige herkomst. Brancheorganisatie Nevedi en het Productschap Diervoeder (PDV) waarschuwen de veevoederbedrijven dan ook zeer goed op te letten bij de aankoop van deze partijen. Vervuiling van voederfosfaat met zware metalen of met dioxine ligt op de loer. PDV-secretaris Johan den Hartog sluit niet uit dat in een situatie van toenemende schaarste er honderdprocentcontrole op aangekochte partijen voerfosfaat zal worden uitgevoerd in het kader van de GMP-regeling.

Voederfosfaten zijn een onmisbaar bestanddeel in de veevoeders. Bij jonge dieren speelt fosfaat een belangrijke rol bij de opbouw en de groei van het skelet.

Mocht de situatie verder uit de hand lopen dan heeft de voerindustrie niet al te veel alternatieven, zegt Johan Schuttert, directeur van coöperatie Agruniek in Wehl.

”We zullen dan moeten zoeken naar andere grondstoffen met hogere gehalten aan fosfaat. Een andere optie is om meer fytase toe te voegen.” Fytase is een enzym dat zorgt voor de ontsluiting van fosfaten die van nature in bepaalde plantaardige grondstoffen (granen) aanwezig zijn, maar die het dier zonder fytase niet kan opnemen. Schuttert wijst ook op diermeel als bron van fosfaat.

Diermeel is echter nog steeds verboden om toe te passen in veevoer in verband met de BSE-risico’s. Theoretisch zou het ook mogelijk kunnen zijn om fosfaat uit mest te winnen.

Schuttert wijst ook nog op de strengere bemestingsnormen van tegenwoordig. Daardoor nemen de gehalten aan fosfaat, maar ook andere belangrijke elementen af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.