Home

Achtergrond 178 x bekeken

Rikilt: nader onderzoek kipfilets noodzakelijk

Nader onderzoek is nodig om vast te stellen wat de gevonden afwijkingen in kipfilet heeft veroorzaakt. Dat stelt het Rikilt, het instituut dat het fel bekritiseerde kipfiletonderzoek voor de Consumentenbond heeft uitgevoerd.

Het Wageningse instituut heeft histologisch onderzoek toegepast op de kipfilet. Histologisch onderzoek wil zeggen dat er weefselonderzoek wordt toegepast. Dergelijk onderzoek past het instituut ook toe bij bijvoorbeeld hormoononderzoek bij runderen.

Bij het histologisch kipfiletonderzoek heeft het instituut afwijkende weefselbeelden vastgesteld die in grote mate overeenkomen met de beelden die ontstaan nadat filet is geïnjecteerd met water en of waterbinders.

Dat deze beelden overeenkomen wil echter nog niet zeggen dat de onderzochte kipfilets inderdaad met waterbinders zouden zijn behandeld. "Om de mogelijke oorzaken van een afwijkend beeld in de kipfilets te kunnen vaststellen, is nader onderzoek nodig", stelt het instituut.

Rikilt stelt ook te werken aan technieken die de herkomst van het gevonden materiaal vast kunnen stellen. Dat onderzoek is echter nog niet afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.