Home

Achtergrond 167 x bekeken

Republikein Huckabee wint in Kansas en Louisiana

De Republikeinse ex-gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, heeft zaterdag bij voorverkiezingen in zijn partij gewonnen in de staten Kansas en Louisiana.

Huckabee won in de relatief behoudende staten van de in Republikeinse ogen liberale John McCain. Huckabee had zaterdag bijvoorbeeld in Kansas de voorkeur van 60 procent van de Republikeinen die hun stem voor een presidentskandidaat uitbrachten.

Het was voor de conservatief christelijke kandidaat een opsteker. Hij verwierp opnieuw suggesties dat hij op termijn toch niet meer van McCain kan winnen. Hij zei ook geen vice-president van McCain te willen worden.

Huckabee heeft tot dusverre ongeveer 200 gedelegeerden verzameld die op de partijconventie in de zomer voor zijn kandidatuur voor het presidentsschap zouden stemmen. McCain heeft er inmiddels ongeveer 725 verzameld. In de Republikeinse partij volstaan 1191 kiesmannen of gedelegeerden om op het partijcongres als Replikeinse presidentskandidaat te worden aangewezen.

Bij de Democraten heeft dit weekeinde senator Barack Obama met bijna 1.100 kiesmannen bijna net zoveel gedelegeerden verworven als de 1.111 die Hillary Clinton tot dusverre binnen heeft gehaald. Dinsdag wordt voor de Democraten de voorverkiezing in Virginia belangrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.