Home

Achtergrond 210 x bekeken 5 reacties

Puinhoop

Vorige week is een rapport gepubliceerd over het onderwijs. Als één ding daarin duidelijk wordt dan is het wel dat de politiek de afgelopen decennia een verwoestende rol heeft gespeeld in het onderwijs.

Ministers die meenden dat het de hoogste tijd was voor verandering. En politieke partijen die niet de inhoud van het onderwijs, maar de verandering tot doel verhieven. Naar leraren en leerlingen werd niet geluisterd. Zelfs de organisaties van de scholen, de bonden en de onderwijsraden hadden meer oog voor het Haagse spel dan voor de eigen achterban.

Ik ben van mening dat de politiek op het gebied van de land- en tuinbouw er minstens zo’n grote puinhoop van heeft gemaakt. Het hele mineralenbeleid is een grote chaos geworden Het is complete kolder dat je met veel geld mest van je bedrijf moet afvoeren (dat zijn politieke normen) en vervolgens energieverslindende kunstmest moet bijkopen om toch nog een opbrengst te halen.

En dan moet je ook nog accepteren dat je afgerekend wordt op een bemonstering en analyse die van geen meter deugt. Wat betreft de toeslagrechten is het idem dito. Zo langzamerhand heb je als boer een juridische staf nodig die voor jou uitzoekt hoe je dit beleid in de praktijk moet vormgeven. En of dat allemaal handen vol geld kost, daar hoor je de politici niet over. Misschien zijn ze alleen geïnteresseerd in werkgelegenheid voor ambtenaren.

Een derde miskleun van de bovenste plank is het non-vaccinatiebeleid. Terwijl goede entstoffen beschikbaar waren en zijn en boeren ook graag wilden vaccineren, bedachten Haagse en Brusselse heren dat het toch maar beter was dit niet te doen. Wij (de boeren dus) hebben de gevolgen aan den lijve ondervonden. En nog dagelijks worden we geconfronteerd met het negatieve imago als gevolg van de grootschalige uitbraken en ruimingen.

Kijk mensen, in het onderwijs heeft men bereikt dat de kinderen niet meer kunnen rekenen en de taal niet goed beheersen. In de landbouw is het zover dat de politiek zich druk maakt om de wandelpaden, de nieuwe natuur en de etikettering van levensmiddelen.

Het wordt tijd om deze puinhoop te recyclen, zodat we ons weer kunnen bezighouden met wat er werkelijk toe doet. En dat is de bevolking voorzien van voedsel en onze gezinnen een inkomen verschaffen.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Helemaal mee eens !!!!!!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Wien ik ben het helemaal met je eens.
  Maar hoe krijgen we "de rakkers" die dit veroorzaken weer terug in hun hol ?
  Als varkenshouders hebben we indertijd (voordat de NVV was opgericht) onze belangen laten behartigen door de verkeerde personen. (We waren zelf bezig met de ontwikkeling van onze bedrijven) Toen de nood hoog werd hebben we de NVV opgericht. Dat was het begin van verbetering in de situatie.
  Nu moet de NVV veel energie steken in het "omturnen van andersdenkenden".
  In de politiek geldt hetzelfde, we hebben het in de politiek overgelaten aan mensen die goed kunnen praten en verder NIKS presteren. Ze "lullen" de gewone mensen onder de tafel en geven elkaar "dekking" om hun positie fe behouden. Daar moeten we doorheen.
  Ook zeer zeker t.b.v. een gezonde agrarische sector. Wien jij kunt hierin ook wederom een belangrijke rol spelen.
  We moeten een PODIUM creëren en veel medestanders vinden. En dat gaat zeker slagen want steeds meer Nederlanders krijgen in de gaten dat het zo niet verder kan (en mag) gaan...... IK nodig jou uit om te beginnen met een VIRTUELE POLITIEKE PARTIJ......

 • no-profile-image

  Bart

  Ik ben dit met Wien eens, laat het onderzoek maar meteen starten. Je vraagt je af, waar heb je Den Haag noch voor nodig. Ik ben niet vergeten wat een hooft van de school ruim twintig jaar geleden tegen mij zei. Wat er vanuit Den Haag op ons afkomt, is voor ons als onderwijzer niet te lezen. Het is war taal, je kunt er niks mee. Hij zei tegen mij, dat komt straks ook zo bij de land en tuinbouw. Hij heeft gelijk gehad. Als je het vernietigend rapport over onderwijs ziet, hoe vernietigend is het dan voor landbouw. Dat dit zo gaat is dramatisch. De geloofwaardigheid gaat totaal verloren, praat maar niet over de zware offers die de boeren hebben gebracht. Er moet gewoon hard in gegrepen worden zodat zulke figuren de kans niet meer krijgen.

 • no-profile-image

  jan van den berg

  beste wien .
  uw collum van 22 feb in het agd,slaat de spijker op z'n kop,wij op het platteland
  begrijpen je heel goed.
  deze collum hoort naar mijn mening in de telegraaf,alg dagblad,volkskrant,enz.
  zou net zo zinvol zijn als boer zoekt vrouw voor de sector.
  blijf schrijven ,de waarheid mag gezegt.

 • no-profile-image

  Anne v.d.Hof

  Mest moet van het land worden gereden om vervolgens de grond met kunstmest te verrijken. Is dit de schuld van ambtenaren of hebben we hier te maken met de belangen van de giga chemische concerns (of beiden)? Is dit niet ook breder ons schrikwekkend voorland nu de Monsanto's en Pioneer Hi Bred's de macht willen overnemen door de onverantwoord snelle invoer van ggo's? Het lijkt mij goed dat het ministerie van landbouw, het LNV en organisaties als de universiteit van Wageningen en de COGEM doorgelicht worden op hun bedrijfsvoering. Hoe onafhankelijk zijn de wetenschappelijke rapporten nu de universiteiten door het grote bedrijfsgeld worden "gesponsord? Hoe onafhankelijk is de COGEM die alles maar goedkeurt (ook wat door de ESF nog niet als veilig is benoemd)? Wat beslist nog de ambtenaar, de minister en wat de aandeelhouders van die giga chemische concerns over zaken waarvan meestal alleen de teler, de boer, etc. verstand heeft?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.