Home

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Proefproject ondergronds CO2-opslag Barendrecht

Shell Pernis, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Ocap stappen samen in een demonstratieproject om de mogelijkheden te onderzoeken bij Barendrecht in een aardgasveld ondergronds CO2 op te slaan.

Voor het project ligt sinds vorige week een startnotitie ter inzage. Indien het project doorgaat, kan er in 2010 CO2 ondergrond worden opgeslagen. In het lege aardgasveld kan de Shell-raffinaderij een deel van haar jaarlijkse productie van CO2 opslaan.

Een deel van de geproduceerde CO2 wordt nu al nuttig besteed; het gaat via Ocap naar glastuinders en een andere afnemer van CO2 is de frisdrankindustrie. Volgens Ocap is het niet de bedoeling dat het opgeslagen aardgas op de plek in Barendrecht er weer uit kan worden gehaald, bijvoorbeeld voor de glastelers.

Toch vindt Ocap het project erg interessant. "Initiatieven voor ondergrondse opslag van CO2 kan er toe leiden dat de infrastructuur voor transport van CO2 verbetert", aldus woordvoerder Robert-Jan Pabon van Ocap.

Meer ondergronds leidingennetwerk voor CO2 betekent dat er wellicht dat er in de toekomst meer aftapmogelijkheden komen voor CO2 naar de glastuinbouw. Daar zou Ocap weer baat bij hebben. "We zijn hard op zoek naar meer leveringszekerheid van CO2 naar telers. Ook zouden we graag grotere hoeveelheden CO2 willen, want daarmee zouden we meer telers kunnen voorzien", zegt Pabon.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk veenstra

    Een andere plaats uitgekozen voor CO2-opslag was Drachten. Eneco heeft zich terugggetrokken uit het ZEPP-1 project vanwege de complexiteit van het proces. Meer over de NADELEN van CO2-opslag is te vinden op het web-log OVERDRACHTELIJK.

Of registreer je om te kunnen reageren.