Home

Achtergrond 189 x bekeken

Proef maximaal duurzame glasgroenteteelt van start

Vier glasgroentetelers doen samen met andere partijen een proef bij Proeftuin Zwaagdijk. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van een extra duurzame teelt. De planten staan in bakken met kokos.

Het gaat om drie proeven van elk 150 vierkante meter groot met de gewassen tomaat, komkommer en paprika. Deze week zijn de proeven gestart en de planten geplant in kokos. "Het gaat hier dus niet om een biologische teelt, omdat dat voorbehouden is aan de Eko-teelt die voldoet aan de eisen van Skal", aldus Bram Klapwijk die namens Koppert bij de proef betrokken is. Volgens de eisen van Skal moet er namelijk in de ondergrond worden geteeld.

De uitdagingen in de teelt liggen volgens woordvoerder Maurice Wubben voornamelijk in het telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik maken van organische meststoffen. Dit laatste gebeurt via een druppelbevloeing. Het doel is om de teelt van deze vruchtgroentegewassen met moderne technologie duurzaam te innoveren met behoud van een redelijk ondernemingsrendement.

De proef is een initiatief van stichting Pura natura, waarin vernieuwend duurzame teelt in combinatie met marketing wordt nagestreefd. Binnen de stichting heerst de gedachte dat een niet-grondgebonden teelt een goed smakend, gezond en maximaal duurzaam eindproduct niet in de weg hoeft te staan.

De proef wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van the Greenery, Action Pearl Growers/United West Growers en Koppert Biological Systems. De proef loopt het hele seizoen in 2008. De telers, Alex Zwinkels van Zwingro, Philip van Antwerpen, Frank van Kleef en Wim Grootscholte van 4Evergreen zijn bij de proef betrokken en ook onderzoekers van proeftuin Zwaagdijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.