Home

Achtergrond 373 x bekeken 2 reacties

Productie bio-ethanol legt bodem in tarweprijs

Het verwerken van tarwe tot bio-ethanol legt de komende jaren een bodem in de markt van ongeveer 160 tot 170 euro per ton tarwe.

Als de prijs daar onder zakt wordt tarwe een rendabele grondstof voor verwerking tot bio-ethanol. De vraag neemt dan toe waardoor de prijs niet onder dit niveau zal zakken.

Dat heeft voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren woensdag in Wageningen gezegd op de themadag granen. "Vroeger legde de Europese interventieprijs een bodem in de markt. Nu wordt de referentieprijs gevormd door het prijsniveau waarop tarwe interessant wordt voor verwerking tot bio-ethanol. Dat niveau ligt tussen de 160 en 170 euro per ton."

Volgens Broekema wordt in de EU nog weinig graan verwerkt tot bio-ethanol. "Momenteel is dat op jaarbasis zo’n 3 miljoen ton. Dat is 1,3 procent van de Europese graanproductie. In de EU worden vooral suikerbieten verwerkt tot bio-ethanol."

Als alle plannen voor de productie van biobrandstoffen worden uitgevoerd dan is in 2010 echter maar liefst 35 miljoen ton graan nodig op een Europese productie van zo’n 280 miljoen ton, zegt Broekema. "Ook al is de verwerking tot bio-ethanol nu nog niet zo groot, het zorgt wel voor een bodem in de markt voor graan." Broekema schat dat de EU dit jaar ongeveer 125 miljoen tarwe gaat oogsten.

Dat was vorig jaar 111 miljoen ton. "De productie van mais stijgt van 50 miljoen naar 56 miljoen ton. De braaklegregeling is opgeschort. Het suikerbeleid is hervormd waardoor de teelt van bieten minder interessant is geworden. Daardoor zaaien boeren meer graan in."
Volgens de eerste schattingen bedraagt de tarweproductie wereldwijd dit jaar een slordige 640 miljoen ton. "Dat was vorig jaar 600 miljoen ton", aldus Anne Broekema.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  bij 12 euro is het ook niet rendabel om van tarwe energie te maken.
  goed lezen WIE dit verteld.
  en voor wie de belangen groot zijn.
  ik denk dat we weer veel graan krijgen, en dat de prijzen weer flink zullen zakken.
  opbrengst per ha wordt weer gewoon, extra ha ingezaaid. en landen als rusland enz. timmeren flink aan de weg om meer graan te telen.

 • no-profile-image

  gert

  de prijs van tarwe is nu gerelateerd aan de benzine en dieselolieprijs,hogere olieprijzen betekenen ook hogere tarweprijzen. De consument moet niet zeuren over hoge voedselprijzen,terwijl ze wel volop autorijden .

Of registreer je om te kunnen reageren.