Home

Achtergrond 155 x bekeken 1 reactie

Probleem kortdurende grondruil bij agrarisch natuurbeheer opgelost

Boeren kunnen ook bij kortdurende grondruil subsidie voor agrarisch natuurbeheer ontvangen.

Voorwaarde is dat wordt aangetoond dat de subsidie bij de feitelijke gebruiker van de grond terechtkomt. Tot die oplossing zijn de provincies, in overleg met het ministerie van LNV, gekomen. Landbouworganisatie LTO is inmiddels geïnformeerd over de oplossing.

Eerder moesten enkele organisaties, die land verpachten aan boeren, subsidie terugbetalen. Reden was dat zij, en niet de pachtende boeren, de subsidie voor agrarisch natuurbeheer hadden aangevraagd. Dat is in strijd met Europese en nationale regels. Met het natuurbeheer was niets mis.

Als de verpachtende organisaties nu kunnen aantonen dat het geld bij de pachters terechtkomt, hoeven ze niet terug te betalen. Hen wordt alleen een administratieve sanctie opgelegd van 5 procent, omdat geen melding heeft plaatsgevonden.

Voor de lange termijn moet de provinciale regeling voor agrarisch natuurbeheer worden gewijzigd, om vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    vooral de natuurorganisaties hadden er een handje van om subsidie die voor pachters bedoeld was,zelf weer terug te vorderen

Of registreer je om te kunnen reageren.