Home

Achtergrond 156 x bekeken

'Private laboratoria mogen geen plantmonsters meer nemen'

Private laboratoria mogen vanaf 1 juli 2008 geen monsters meer nemen voor fytosanitair (plantkundig) onderzoek.

Dat schrijft minister Gerda Verburg (LNV) in een brief aan de Kamer. Verburg blijft hiermee op haar oude standpunt staan. Volgens haar staat de Fytorichtlijn geen betrokkenheid van private ondernemingen toe, vanwege het gevaar van belangenverstrengeling. Daarnaast zou een blijvende betrokkenheid van de private laboratoria het net vorig jaar ingevoerde systeem voor plantaardige keuringen PlantKeur weer ter discussie stellen.

De minister schrijft wel draagvlak in de EU te hebben gecreëerd voor het laten uitvoeren van officiële analyses door private organisaties. Hiervoor is volgens haar een modernisering van de fytosanitaire regelgeving nodig. Die staat het komende jaar op de Europese agenda. De Kamer debatteert donderdag over de marktwerking in het quarantaineonderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.