Home

Achtergrond 152 x bekeken

Premier voortaan wel bij Verantwoordingsdag

Premier Jan Peter Balkenende zal dit jaar wel aanwezig zijn bij Verantwoordingsdag in de Tweede Kamer. Hij zal dan met de Kamer debatteren aan de hand van een politiek getinte 'verantwoordingsbrief'.

Minister Wouter Bos van Financiën heeft dat woensdag in de Kamer gezegd. Op 'gehaktdag', de derde woensdag in mei, legt het kabinet in de Kamer verantwoording af over het beleid van het afgelopen jaar. Vorig jaar toonde de Kamer zich ontstemd omdat de premier wegbleef en het debat overliet aan Bos.

Ook verder was er al er kritiek op Verantwoordingsdag. Deze in 2003 ingevoerde bijeenkomst had een tegenhanger moeten worden van Prinsjesdag, maar ontaardde in de praktijk in een discussie over cijfers en techniek.

Bos besprak woensdag in de Kamer voorstellen om Verantwoordingsdag een meer politiek karakter te geven. Hij hoopt dat de fractieleiders, van wie de meesten het vorig jaar lieten afweten, nu ook deelnemen aan het verantwoordingsdebat. ,,Hopelijk wordt het nu wel een echte gehaktdag.''

De Kamer is in grote lijnen tevreden over de voorstellen van Bos.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.