Home

Achtergrond 161 x bekeken

Plannen uitbreiding Friese glastuinbouw klaar

Het glastuinbouwgebied bij Sexbierum, Waddenglas, moet in 2016 zijn uitgebreid.

Het totale gebied moet 225 hectare gaan beslaan, waarvan er volgens het plan 145 hectare wordt uitgegeven aan tuinders. Het project Waddenglas moet volgens de betrokken overheden, de provincie Friesland, de gemeente Frankeradeel, de Dienst Landelijk Gebied en de Westergozone, een voorbeeldproject worden voor andere glastuinbouwgebieden.

Het project kost 30 miljoen euro, waarvan de overheden het risico volledig dragen. Er is geld beschikbaar om duurzame technieken zoals biovergisters en aardwarmte te benutten. De provincie is naar mogelijkheden aan het kijken om warmte te winnen op 3 kilometer diepte. Ook streven de overheden naar een vermindering van 99 procent van de lichtuitstoot, in plaats van de wettelijke 95 procent.

De komst van het gebied Waddenglas geeft de regio volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel een economische impuls. Ook schept Waddenglas behoorlijk wat werkgelegenheid, namelijk 500 tot 700 fulltime banen en werk voor 240 tot 300 seizoenarbeiders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.