Home

Achtergrond 226 x bekeken 2 reacties

PVV vraagt definitief artikel 10 status aan

Het PVV-bestuur heeft formeel besloten tot het aanvragen van de Artikel 10 status voor de Ziekte van Aujeszky.

Ook heeft het bestuur het vernieuwde bestrijdingsdraaiboek voor de Ziekte van Aujeszky aangenomen. De artikel 10 status betekent dat Nederland vrij is van de Zekte van Aujeszky en niet meer vaccineert tegen deze ziekte.

Van de kant van de vleeskalversector en de vakgroep LTO vakgroep rundveehouderij werden nog enkele kritische kanttekeningen geplaatst. Henny Swinkels en Siem Jan Schenk stelden allebei dat ze behoefte hebben aan meer inzicht in de risico’s van een ziekteuitbraak voor deze sectoren. Beide wezen op de eventuele gevolgen voor de export. "Ik heb het gevoel dat die gevolgen nog onvoldoende in kaart zijn gebracht", aldus Swinkels. Ook runderen zijn gevoelig voor Aujeszky.

Volgens PVV-secretaris zijn de gevolgen voor de export binnen de EU nihil. Wyno Zwanenburg wees er op dat die gevolgen er nu ook al zijn. "We vaccineren al niet meer sinds vorig jaar. Daar lag het breekpunt."

Met het PVV-besluit komt er een eind aan een controverse tussen de primaire sector en de vleesindustrie. De primaire sector was al geruime tijd voorstander van het aanvragen van de artikel 10 status, maar de vleesindustrie hield een besluit in die richting steeds tegen.

Dit gebeurde uit vrees voor exportproblemen bij eventuele uitbraken van de ziekte onder de artikel 10 status. Het ministerie van landbouw stelde steeds dat het bereid was aan een artikel 10 status mee te werken onder voorwaarde van unanimiteit van het bedrijfsleven. Die unanimiteit werd vorig maand bereikt, toen de vleesindustrie akkoord ging met het aanvragen van de artikel 10 status.

Het PVV gaat nu in overleg met het ministerie van landbouw, waarbij het draait om een overgang naar een medebewindsituatie. In de huidige situatie onder artikel 9 had het PVV volledig autonoom een bestrijdingsplan vastgesteld voor de ziekte. Daarna moet De Europese Commissie zich uitspreken over de Nederlandse situatie en de bestrijdingsdraaiboeken.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    knorine

    he,he, eindelijk!

  • no-profile-image

    spuit

    Wat een gezeik weer van LTO, nu is de rundvee het er niet eens, nu bijna alles rond is. Laat die kalveren zich eens druk maken over alle import hier in NL. Hoe kwam de MKZ ook al hier binnen. Grote zeikerds daar bij LTO, snap niet dat ze nog leden hebben, zullen wel domme boeren zijn. Gelukkig heeft het PVV hier een goede beslissing genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.